Bajban az Alföldvíz, nem tudták leszállítani az alaptőkét

Várhatóan november közepéig újabb közgyűlést hív össze az Alföldvíz Zrt. A tulajdonosok többsége tartózkodott a cég pénteki közgyűlésén, ahol a cég mérlegbeszámolójának elfogadása és a társaság alaptőkéjének leszállítása volt a két fő napirendi pont – tudatta az MTI a közműcég közleménye alapján.

A pénteki közgyűlésre elkészített előterjesztés szerint a cég forrásbevonás hiányában nem zárja ki a gazdasági ellehetetlenülését. A Békés, Csongrád–Csanád, Bács–Kiskun és Hajdú–Bihar megyékben szolgáltató Alföldvíz nem lát más gazdasági megoldást a társaság tőkeszerkezeti egyensúlyának helyreállítására, mint a több mint 3,8 milliárd forintos alaptőke leszállítását 1,25 milliárd forintra. Emellett számottevő értékű saját részvényét is bevonná a pénzügyi mérleg javítása végett. A mérlegbeszámoló-tervezet szerint az Alföldvíz üzemi tevékenységének eredménye 2019-ben 647,8 millió forint veszteség, az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint.

Az Alföldvíz Zrt. januárban 1,7 milliárd forintos alaptőke-emelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatokhoz a működéshez szükséges forrás megteremtése érdekében, ám a kérést forrás hiányában a részvényesek elutasították.

A legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba rendelkezik, az állami tulajdonrész 28 százalékos.

Az Alföldvíz 131 településen szolgáltat, 541 ezer ember ellátásáról gondoskodik, így a térségben Ambrózfalván, Apátfalván, Csanádalbertin, Csanádpalotán, Ferencszálláson, Földeákon, Hódmezővásárhelyen, Királyhegyesen, Kiszomboron, Kövegyen, Kübekházán, Magyarcsanádon, Makón, Maroslelén, Mártélyon, Nagyéren, Nagylakon, Óföldeákon, Pitvaroson és Székkutason.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Várkonyi Nándor magyar író, irodalomszervező, szerkesztő, könyvtáros, irodalom- és kultúrtörténész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Triplex kerékpártúra indul Makóról

A Makói Természetbarát Sportegyesület jövő hét szombaton (május 25.) rendezi meg a szokásos Triplex kerékpártúráját, Kübekházán és a hármashatáron át Óbébára, és Rábéra. A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt várnak reggel, a Hagymaház előtt.

Tovább olvasom »