A nap témája: 5,55 ezer milliárd forint hiányt hozott össze tavaly a kormány

5,55 ezer milliárd forint hiánnyal zárt tavaly az államháztartás önkormányzatok nélküli része. Az eredeti cél 391 milliárd lett volna, vagyis az éves hiány az előirányzat 1420%-a lett – írja a hvg.hu.

A portál összegzése szerint a GDP-hez viszonyított hiány így 9 százalék lesz. Összehasonlításul: az előrejelzés egy százalékkal számolt. A kiadások elszállása nem hungarikum, a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására a világ legtöbb országa szinte nyakló nélkül szórta a pénzt. A magyar kormány 2020 áprilisában főként átcsoportosításokkal és átcímkézésekkel egy nyílt végű gazdaságvédelmi alapot hozott létre a költségvetésben. Az alapból több mint 3600 milliárd forintot csoportosítottak át lassacskán, de ennek a pénznek nagy jóindulattal csak a negyede ment közvetlenül gazdaságvédelemre.

Az írás megjegyzi azt is, hogy nem a járvány miatt borult fel a büdzsé, hanem a sokszor vitatható és féktelen pénzszórás miatt. Például egy december 21-én megjelent rendelet értelmében több milliárd forintot osztottak szét az egyházak és többnyire fideszes vezetésű települések, kerületek között, jellemzően ingatlancélú beruházásokra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink