Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke arról beszélt az InfoRádiónak, hogy a takarmányárak emelkedése miatt elkerülhetetlen lesz, hogy emelkedjen a hús, a tej, a tojás, valamint a hús- és tejalapú feldolgozott élelmiszerek ára.
Éder Tamás szerint a gabonapiacon tavaly év vége óta tapasztalható drasztikus és folyamatos árnövekedés a teljes állattenyésztő ágazatot is érinti, tekintve, hogy egyes takarmánygabonák
30-50 százalékkal drágultak idén év elejére az egy évvel ezelőtti szintekhez képest. Ez pedig valamennyi állati eredetű termék árát is befolyásolja.
Éder Tamás hozzátette, a szakmai érdekképviselet vezetőjeként konkrét árprognózist nem adhat, de az általa említett számokból lehet „számolgatni”, a 30-50 százalékos takarmánydrágulásból, és abból, hogy ezek az állattartás költségének kétharmadát adják.
Elmondása szerint azonban a húskészítmények – sertés, baromfi, marha – és tejtermékek mellett