Dániában is leállították az AstraZeneca használatát

Több esetben is vérrögképződést észleltek, egy ember életét vesztette. A felfüggesztés legkevesebb két hétig tart, illetve amíg ki nem derül, hogy az esetek összefüggésben vannak-e az oltással – írja a Napi.hu, a Business Insider hírére hivatkozva. 

A dán egészségügyi minisztérium a Business Insider szerint közölte, az már bizonyított, hogy az Oxford Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett oltóanyag biztonságos és hatékony, de reagálni kell a súlyos mellékhatásokról szóló jelentésekre is. A tárca az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálataira vár.

Az AstraZeneca szóvivője a Business Insider kérdésére közölte: a vakcina biztonságosságát „alaposan tanulmányozták” és az adatok azt mutatták, az oltásokat a páciensek szervezete „általában jól tolerálja”. 

Mostanáig öt uniós ország függesztette fel az oltóanyag használatát: Ausztria, Észtország, Litvánia, Luxemburg és Lettország .

Reuters szerdán az Európai Gyógyszerügynökség közleményére hivatkozva írta, hogy az EMA szerint sincs bizonyíték mostanáig arra, hogy a két osztrák megbetegedés összefüggésben állna az AstraZeneca oltásával, de vizsgálatot indítottak. Az EMA azt is közölte, hogy bár minőségi hibát a közlemény kiadásakor még valószínűtlennek tartottak, az adott tételt vizsgálják. Az érintett tételből 17 európai országnak küldtek, és 1 millió adag vakcinát érint. A szervezet szerint a vérrögképződéses esetek száma az AstraZenecával beoltott páciensek körében nem magasabb, mint az általános populációban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink