? 100 éve szabadult fel Kiszombor

1921. augusztus 22-én hagyták el a megszálló szerb csapatok Kiszombort. Az évfordulóra vasárnap reggel emlékeztek a község első világháborús hősi emlékművénél.

Az első világháború után, a monarchia összeomlását követően a nemzetiségek bejelentették független állam iránti igényeiket. 1918. november 13-án a belgrádi fegyverszüneti egyezmény aláírásával az ország déli területei idegen megszállás alá kerültek. A szerb csapatok elfoglalták a Bánság egy részét és bevonultak Kiszomborra is. A katonaság ellátását és elszállásolását a falunak kellett megoldania. A megszálló csapat száma létszáma 1919 tavaszára 248 főre duzzadt. A diákoknak szerbül kellett tanulniuk és pótadót is ki kellett vetni, hogy tudják fedezni a csapatok ellátását. A katonák lezárták a Makó felé vezető hidat, a vasútforgalmat ellehetetlenítették.

1919. május 5-én a szerbek távoztak, helyükre a 81. francia gyalogezred érkezett. Ők saját maguk fedezték az ellátásukat és visszaállították a közlekedést Makó felé. Gyorsan távoztak, június közepén felsőbb utasításra visszatértek a szerbek, Makóra román megszállók érkeztek.

A szerbek hivatalossá tették a szerb nyelv használatát. Második megszállásuk egészen 1921 augusztusáig tartott. Október 8-án Horthy Miklós kormányzó ellátogatott a felszabadult településre és a templom előtti téren köszöntötte Kiszombor lakóit.

A párizsi béke kettéosztotta Torontál vármegyét a románok és a Szerb-Horvát-Szlovén királyság között. Legészakibb részét, ahol Kiszombor is fekszik, Magyarországnak hagyták.

Az első világháborúban 185 kiszombori halt hősi halált.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »