A nap témája: Másfél éves csúcson az állami kórházak adóssága

Másfél éves csúcsot ért el a magyar állami kórházak adósságállománya a legutóbbi, július végi adatok alapján, ami ráadásul soha nem látott ütemben növekszik az idén – hívja fel a figyelmet a egészségügyi intézmények kedvezőtlen pénzügyi helyzetére a Portfolio.

Az egyre nehezebbé váló és már most kritikus helyzet, különösen a hazai orvostechnikai beszállítóknál alapvetően a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet együttes hatásának is betudható a gazdasági lap cikke szerint. 

Kiemelik, hogy a szektort képviselő szervezetek, kórházi beszállítók gyakorlatilag azonnali lépéseket sürgetnek, így már négy miniszternek is küldtek levelet ez ügyben, ám eleddig semmilyen választ nem kaptak. Július elején a pénzügy-, a belügy-, és az emberi erőforrás miniszterekhez, majd július végén a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordultak. Azt kívánják elérni, hogy ne kelljen tovább hitelezniük a kórházakat, a kormányzat évközi kifizetéssel rendezze az állam egészségügyi intézményeinek lejárt tartozásait. Azaz szerintük év vége helyett

már szeptemberben szükség lenne pénzügyi konszolidációra.

Noha a kórházi adósságállomány konszolidációját a kormány kétszer is meglépte tavaly, mégis a fő trendet ez aligha volt képes megtörni, csupán ideiglenes megoldást jelentett. Ezzel pedig a Portfolio szerint olyannyira halmozódnak tovább a tartozások, hogy most, 2021-ben rosszabb a helyzet, mint a korábbi években, az adósság-újratermelődés dinamikáját tekintve.

A legutóbbi adósságrendezést követően 2020 év végéhez képest csaknem hatszorosára emelkedett az állami intézmények adóssága.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink