A nap témája: Másfél éves csúcson az állami kórházak adóssága

Másfél éves csúcsot ért el a magyar állami kórházak adósságállománya a legutóbbi, július végi adatok alapján, ami ráadásul soha nem látott ütemben növekszik az idén – hívja fel a figyelmet a egészségügyi intézmények kedvezőtlen pénzügyi helyzetére a Portfolio.

Az egyre nehezebbé váló és már most kritikus helyzet, különösen a hazai orvostechnikai beszállítóknál alapvetően a kintlévőségek halmozódása, a Covid-válság, valamint egy új uniós rendelet együttes hatásának is betudható a gazdasági lap cikke szerint. 

Kiemelik, hogy a szektort képviselő szervezetek, kórházi beszállítók gyakorlatilag azonnali lépéseket sürgetnek, így már négy miniszternek is küldtek levelet ez ügyben, ám eleddig semmilyen választ nem kaptak. Július elején a pénzügy-, a belügy-, és az emberi erőforrás miniszterekhez, majd július végén a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordultak. Azt kívánják elérni, hogy ne kelljen tovább hitelezniük a kórházakat, a kormányzat évközi kifizetéssel rendezze az állam egészségügyi intézményeinek lejárt tartozásait. Azaz szerintük év vége helyett

már szeptemberben szükség lenne pénzügyi konszolidációra.

Noha a kórházi adósságállomány konszolidációját a kormány kétszer is meglépte tavaly, mégis a fő trendet ez aligha volt képes megtörni, csupán ideiglenes megoldást jelentett. Ezzel pedig a Portfolio szerint olyannyira halmozódnak tovább a tartozások, hogy most, 2021-ben rosszabb a helyzet, mint a korábbi években, az adósság-újratermelődés dinamikáját tekintve.

A legutóbbi adósságrendezést követően 2020 év végéhez képest csaknem hatszorosára emelkedett az állami intézmények adóssága.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Török Sophie (született Tanner Ilona) Baumgarten-díjas író, költő, Babits Mihály felesége.

Tovább »

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink