A nap témája: November elejére zárulhat le az adatvédelmi hatóság Pegasus-üggyel kapcsolatos vizsgálata

Ahogyan arról beszámoltunk, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai a bizottság hétfői ülésén tényekkel alátámasztott, egyértelmű cáfolatokat vártak volna Pintér Sándor belügyminisztertől és Varga Judit igazságügy-minisztertől a Pegazus-üggyel kapcsolatban, erre azonban nem került sor. Ráadásul a bizottság ellenzéki tagjai nem mondhatták el, pontosan mi hangzott el az ülésen, mert a kormány 2050-ig titkosította az elhangzottakat.

hvg.hu azt írja, legkorábban november elején zárhatja le az adatvédelmi hatóság a Pegasus-ügy vizsgálatát. Péterfalvi Attila szerint másfél hónap múlva lehet eredménye az izraeli kémszoftverrel végzett állami adatszerzéssel összefüggő Pegasus-botrány kivizsgálásának.

Az augusztus elején indított vizsgálat folyamatban van, és legkorábban november első hetében zárhatja le

 – fogalmazott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Mint megírtuk, már évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A több mint 300 magyarországi célpont között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek (például Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa), illetve szűkebb környezetük is. Később kiderült, hogy a lehetséges megfigyeltek listáján az oknyomozó újságírók és politikusok mellett az Ügyvédi Kamara korábbi elnöke, Bánáti János és Gödöllő ellenzéki polgármestere, Gémesi György is szerepel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »