Milyen kozmetikumokat használt a Rónay család?

A kiszombori Rónay Tibor-kúria padlásteréből nagy mennyiségben kerültek elő 19-20. századból származó üvegek és üvegszilánkok. Az egykori összetört üvegek mellett az üvegek címkéi is előkerültek. Ezek egy része nem gyógyszer, hanem kozmetikum.

A Rónay Tibor-kúria csapata arról számolt be, magyar, német és francia nyelvű címkéket is találtak. Ahogyan napjainkban, úgy a korban is Franciaország számított a kozmetikumok, parfümök, hajszeszek, sminkek nagyhatalmának, így nem meglepő, hogy a Rónay család tagjai is a francia minőséget részesítették előnyben. Ezek közül a márkák közül, amelyeknek az üvegcséi előkerültek, még a mai napig több is működik Franciaországban.

A kozmetikumok között leginkább hajápolással kapcsolatos üvegek kerültek elő. Ebből kiemelendő Piechnik József hajszalonjából származó Brillantine üveg; Budapesti üzletből származó virágmintás cimkés Brillantine üveg; Anton J. Czerny (valószínűleg cseh származású osztrák) bécsi vegyész gyárából származó „Tanningene” „dunkelbraun” (sötétbarna) hajfesték üvege; L.T. Piver Oléo Lisse Tonique üveg (talán hajszesz, hajolaj üvege volt); A. Bourjois márkájú (ismeretlen címkéjű) üveg, talán parfüm, hajszesz üvege.

Az üvegek az 1880-1920-as évek közé datálhatóak, így ezeket talán inkább Tibor szüleihez, Vermes Kamillához és Rónay Lászlóhoz köthetjük, mintsem Tiborhoz, vagy feleségéhez, Mariannehoz.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »