Milyen kozmetikumokat használt a Rónay család?

A kiszombori Rónay Tibor-kúria padlásteréből nagy mennyiségben kerültek elő 19-20. századból származó üvegek és üvegszilánkok. Az egykori összetört üvegek mellett az üvegek címkéi is előkerültek. Ezek egy része nem gyógyszer, hanem kozmetikum.

A Rónay Tibor-kúria csapata arról számolt be, magyar, német és francia nyelvű címkéket is találtak. Ahogyan napjainkban, úgy a korban is Franciaország számított a kozmetikumok, parfümök, hajszeszek, sminkek nagyhatalmának, így nem meglepő, hogy a Rónay család tagjai is a francia minőséget részesítették előnyben. Ezek közül a márkák közül, amelyeknek az üvegcséi előkerültek, még a mai napig több is működik Franciaországban.

A kozmetikumok között leginkább hajápolással kapcsolatos üvegek kerültek elő. Ebből kiemelendő Piechnik József hajszalonjából származó Brillantine üveg; Budapesti üzletből származó virágmintás cimkés Brillantine üveg; Anton J. Czerny (valószínűleg cseh származású osztrák) bécsi vegyész gyárából származó „Tanningene” „dunkelbraun” (sötétbarna) hajfesték üvege; L.T. Piver Oléo Lisse Tonique üveg (talán hajszesz, hajolaj üvege volt); A. Bourjois márkájú (ismeretlen címkéjű) üveg, talán parfüm, hajszesz üvege.

Az üvegek az 1880-1920-as évek közé datálhatóak, így ezeket talán inkább Tibor szüleihez, Vermes Kamillához és Rónay Lászlóhoz köthetjük, mintsem Tiborhoz, vagy feleségéhez, Mariannehoz.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink