Megtarthatják az időközi választást Csanádpalotán és Újszentivánon is

A koronavírus-járvány miatt nem lehetett időközi választást és népszavazást kitűzni, a kitűzött választások pedig elmaradtak. Április 10-től azonban kitűzhetők a korábban elmaradt időközi önkormányzati választások. Csanádpalota Város Helyi Választási Bizottsága hétfőn tart ülést, ahol kitűzik a képviselő- és polgármester-választás időpontját.

150 időközi választás maradt el a járvány miatt, most megtarthatják őket. Amennyiben a helyi önkormányzat vagy a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete 2020. november 6. és 2022. április 9. között mondta ki feloszlását, a kiírásra vonatkozó döntés április 10-től hatályos, ekkortól lehet kiírni az időközi választást.

Amennyiben a korábban kitűzött választásokat a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény alapján nem lehetett megtartani, de már jogerőssé vált a jelöltek és listák nyilvántartásba vétele, akkor további jelöltet vagy listát már nem lehet állítani a választásra, az elmaradt választást pedig április 10-15. között kell kitűzni, május 8-ra.

Április 10-től kezdeményezhetők a helyi népszavazások is, a már folyamatban lévő helyi népszavazási eljárások koronavírus-járvány miatt megszakadt határidejei április 10-án újrakezdődnek.

Eredetileg 2020. november 8-án lett volna az időközi választás Csanádpalotán, azóta viszont folyamatosan veszélyhelyzet van a járvány miatt, így valamennyi időközi választás elmarad és új választás sem tűzhető ki. Emlékezetes: azért kellett új választást kiírni, mert 9 hónappal a 2019-es önkormányzati választást követően a hat képviselőből négyen megszavazták a feloszlatást. Érdekesség, a négy képviselő azt ígérte, ha feloszlik a testület, akár vissza is vonulnak a közélettől, ennek ellenére nyilvántartásba vette őket a Helyi Választási Bizottság, azaz akkori döntésük szerint mégsem vonultak vissza.

Újszentivánon idén év elején őrizetbe vették, költségvetési csalással gyanúsítják a polgármestert. Miután őrizetbe vették, a testület feloszlatta magát.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »