A nap témája: Április 27-én döntenek a magyar kormánynak szánt uniós pénzről

Még vita tárgya, hogy a Magyarországot megillető EU-s forrásoknak csak egy – jelképes – részét tartja majd vissza Brüsszel, a jogállamisági mechanizmus eljárással – írja a Politico nyomán az ATV.

A csatorna online oldala közölte, az európai ügyek miniszterei kedden találkoztak Luxembourgban az Általános Ügyek Tanácsának ülésén, ahol megvitatják a jogállamisági kérdéseket. A miniszterek az úgynevezett éves jogállamisági párbeszéd keretében ,,országspecifikus megbeszélést” tartanak, több tagország esetében áttekintik a jogállamisági elvek gyakorlati érvényesülését.

A magyar jogállamiság azért is kerülhet a figyelem fókuszába, mert Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten bejelentette: elindítják Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust. 

Varga Judit igazságügyminiszter az MTI szerint a keddi tanácskozás előtt az április 3-ai újabb kétharmados Fidesz-győzelemre hívta fel a figyelmet, és azt mondta:

Ez egy erős és széles körű mandátum, a választók 54 százalékának támogatásával, ami arra kötelez bennünket, hogy hűek legyünk a választóink igényeihez. A választóink látják azt az aggodalmat, amely az Európai Bizottságtól és az EU bizonyos partnereinek a részéről érkezik, de a mi választóink magyar állampolgárok. A magyar demokrácia nem osztja ezeket az aggodalmakat.

Az igazságügyminiszter arra is emlékeztetett, hogy egyértelműen megállapodtak abban a feltételben, hogy a jogállamisági mechanizmus az új többéves pénzügyi keret és a helyreállítási alap, az RRF tekintetében alkalmazandó.

Magyarországnak még nem küldtek levelet, tudomásom szerint még nem hívták össze a biztosokból álló kollégiumi ülést a határozat elfogadására, előreláthatólag április végén kerül rá sor. Előbb meg kell kapnunk a levelet és alaposan elemezni

– mondta Varga Judit.

A Politico a keddi luxembourgi tanácskozással kapcsolatban a magyar vonatkozásról azt írta: a döntést a biztosi testületnek kell meghoznia, amely a húsvéti szünet miatt csak április 27-én ülésezik újra.

Von der Leyen bejelentése óta a keddi ülésen először foglalkoznak a miniszterek Budapest kérdésével. A lap emlékeztetett, az egyik lehetőség, hogy a Magyarországot megillető forrásoknak csak egy részét fogják vissza, pontos szám még megvitatásra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »