A nap témája: Április 27-én döntenek a magyar kormánynak szánt uniós pénzről

Még vita tárgya, hogy a Magyarországot megillető EU-s forrásoknak csak egy – jelképes – részét tartja majd vissza Brüsszel, a jogállamisági mechanizmus eljárással – írja a Politico nyomán az ATV.

A csatorna online oldala közölte, az európai ügyek miniszterei kedden találkoztak Luxembourgban az Általános Ügyek Tanácsának ülésén, ahol megvitatják a jogállamisági kérdéseket. A miniszterek az úgynevezett éves jogállamisági párbeszéd keretében ,,országspecifikus megbeszélést” tartanak, több tagország esetében áttekintik a jogállamisági elvek gyakorlati érvényesülését.

A magyar jogállamiság azért is kerülhet a figyelem fókuszába, mert Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten bejelentette: elindítják Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust. 

Varga Judit igazságügyminiszter az MTI szerint a keddi tanácskozás előtt az április 3-ai újabb kétharmados Fidesz-győzelemre hívta fel a figyelmet, és azt mondta:

Ez egy erős és széles körű mandátum, a választók 54 százalékának támogatásával, ami arra kötelez bennünket, hogy hűek legyünk a választóink igényeihez. A választóink látják azt az aggodalmat, amely az Európai Bizottságtól és az EU bizonyos partnereinek a részéről érkezik, de a mi választóink magyar állampolgárok. A magyar demokrácia nem osztja ezeket az aggodalmakat.

Az igazságügyminiszter arra is emlékeztetett, hogy egyértelműen megállapodtak abban a feltételben, hogy a jogállamisági mechanizmus az új többéves pénzügyi keret és a helyreállítási alap, az RRF tekintetében alkalmazandó.

Magyarországnak még nem küldtek levelet, tudomásom szerint még nem hívták össze a biztosokból álló kollégiumi ülést a határozat elfogadására, előreláthatólag április végén kerül rá sor. Előbb meg kell kapnunk a levelet és alaposan elemezni

– mondta Varga Judit.

A Politico a keddi luxembourgi tanácskozással kapcsolatban a magyar vonatkozásról azt írta: a döntést a biztosi testületnek kell meghoznia, amely a húsvéti szünet miatt csak április 27-én ülésezik újra.

Von der Leyen bejelentése óta a keddi ülésen először foglalkoznak a miniszterek Budapest kérdésével. A lap emlékeztetett, az egyik lehetőség, hogy a Magyarországot megillető forrásoknak csak egy részét fogják vissza, pontos szám még megvitatásra.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink