Mérséklődtek világszerte az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pénteken.
Szeptemberben az átfogó árindex 136,3 pont volt, 1,1 százalékkal alacsonyabb az augusztusinál. Éves szinten az élelmiszerárak 7,2 ponttal (5,5 százalékkal) haladták meg az egy évvel korábbi szintet.
– írja a jelentés alapján a Telex.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Ezek
• növényi olajok,
• szemestermények,
• húsfélék,
• tejtermékek,
• cukor.
A FAO gabonaárindex szeptemberben 147,8 pont volt, 2,2 ponttal (1,5 százalékkal) magasabb, mint augusztusban, és 14,9 ponttal (11,2 százalékkal) meghaladta a tavaly szeptemberi értéket. A búza nemzetközi árai 2,2 százalékkal emelkedtek.
A növényiolaj-árindex szeptemberben 152,6 pontra süllyedt, ami 10,8 pontos (6,6 százalékos) csökkenés augusztushoz képest. Különösen a pálma-, a szója-, a napraforgó- és a repceolaj ára esett a tartósan nagy készletek miatt.
A tejtermékek árindexe 142,5 pont volt, 0,8 ponttal (0,6 százalékkal) alacsonyabb az augusztusinál, szeptemberben valamennyi tejtermék nemzetközi ára mérsékelten csökkent.
A húsárindex 121,4 pont volt szeptemberben, ami 0,6 pontos (0,5 százalékos) csökkenés augusztushoz képest. A juhhús nemzetközi jegyzései mérséklődtek a legnagyobb mértékben, a szarvasmarhahús ára szintén csökkent, még a baromfihús ára is kisebb lett.
A cukor árindexe szeptemberben átlagosan 109,7 pont volt, ami 0,8 ponttal (0,7 százalékkal) alacsonyabb az augusztusinál. Ez részben Brazília jó termelési kilátásaival függött össze.