A nap témája: Míg nálunk drágul minden, a világban csökkennek az élelmiszerárak

Mérséklődtek világszerte az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pénteken.

Szeptemberben az átfogó árindex 136,3 pont volt, 1,1 százalékkal alacsonyabb az augusztusinál. Éves szinten az élelmiszerárak 7,2 ponttal (5,5 százalékkal) haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

– írja a jelentés alapján a Telex.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Ezek

• növényi olajok,

• szemestermények,

• húsfélék,

• tejtermékek,

• cukor.

A FAO gabonaárindex szeptemberben 147,8 pont volt, 2,2 ponttal (1,5 százalékkal) magasabb, mint augusztusban, és 14,9 ponttal (11,2 százalékkal) meghaladta a tavaly szeptemberi értéket. A búza nemzetközi árai 2,2 százalékkal emelkedtek.

A növényiolaj-árindex szeptemberben 152,6 pontra süllyedt, ami 10,8 pontos (6,6 százalékos) csökkenés augusztushoz képest. Különösen a pálma-, a szója-, a napraforgó- és a repceolaj ára esett a tartósan nagy készletek miatt.

A tejtermékek árindexe 142,5 pont volt, 0,8 ponttal (0,6 százalékkal) alacsonyabb az augusztusinál, szeptemberben valamennyi tejtermék nemzetközi ára mérsékelten csökkent.

A húsárindex 121,4 pont volt szeptemberben, ami 0,6 pontos (0,5 százalékos) csökkenés augusztushoz képest. A juhhús nemzetközi jegyzései mérséklődtek a legnagyobb mértékben, a szarvasmarhahús ára szintén csökkent, még a baromfihús ára is kisebb lett.

A cukor árindexe szeptemberben átlagosan 109,7 pont volt, ami 0,8 ponttal (0,7 százalékkal) alacsonyabb az augusztusinál. Ez részben Brazília jó termelési kilátásaival függött össze.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Változik a forgalmi rend a szegedi klinikáknál

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Északi-Klinikaparkjának területén, az épületek körül úttestfelújítás zajlik. A munka zavartalanságának biztosítása érdekében változik a forgalmi rend is – olvasható az egyetem oldalán.

Tovább »

Zárva lesz a városháza

Igazgatási szünet lesz az önkormányzatnál december 22. és január 6. között, addig egyablakos ügyeleti rendszerben lehet ügyet intézni néhány órában.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Döntöttek, 7,5 milliárd eurót zárolnának, 5,8 milliárdot engednének Magyarországnak

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára – adta hírül az MTI. Ehhez azonban szigorú kondíciók társulnak.

Tovább olvasom »