A nap témája: A pedagógusok a tiltakozó orvosok mellé állnak

Szolidaritását fejezi ki az egészségügyben dolgozó orvosok és szakápolók mellett és egyetért az egészségügy reformjára irányuló követelésekkel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – írja a szervezet a Facebook-oldalán.

A Nedolgozzingyen.hu oldalon részletesebben is kifejtik mondandójukat:

„Az egészségügy valójában már összeomlott: a betegek nem kapnak időben ellátást, nem adottak a gyógyítás feltételei. Akinek sikerül ellátáshoz jutnia, az szerencsésnek mondhatja magát”

– idézik a Magyar Orvosi Kamara alelnökének szavait, amire rímel az, amit ők érzenek a saját területükön, hiszen a közoktatás összeomlásáról beszélnek már évek óta. 

Úgy látják, a kormány az egészségügyet és az oktatást is elhanyagolja, és mindkét területen dolgozók esetében

„arra törekszik, hogy szubjektív szempontok alapján történő béreltérítéssel, a munkavállalók számára a közalkalmazotti jogviszonynál lényegesen rosszabb jogállási törvénnyel növelje a kiszolgáltatottságot, parancsokat végrehajtó alattvalókká degradálja a fontos állami közfeladatot ellátó szakembereket és a munkájukat segítőket”.

A szakszervezet szerint a szakemberhiány következtében egyre rosszabb és bizonytalanabb az egészségügyi ellátás, a várható élettartam is folyamatosan csökken. „A minőségi oktatás mellett a jó minőségű egészségügyi ellátás mindannyiunk érdeke, nem szabad hagyni, hogy az csak a gazdagok számára elérhető privilégium legyen!” – írták. – Amennyiben az egészségügyi szakdolgozók sztrájkot szerveznek, a PDSZ ennek idejére kész szolidaritási sztrájkot szervezni a közoktatás és a szakképzés területén – ígérték.

Végül azzal zárták levelüket, bíznak abban, hogy szélesedő társadalmi összefogással az ország élhetőbb, az egészségügyi ellátás és az oktatás pedig civilizált és európai országhoz méltó lesz.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink