A nap témája: Rosszabbul élünk, mint a románok, már csak a bolgárok vannak tőlünk lemaradva

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyarok fogyasztása az uniós átlag 72 százalékát teszi ki, ami a második legrosszabb adat az EU-ban. A szlovákok minimálisan jobban állnak nálunk a maguk 73 százalékával, de nem csak a 118 százalékon álló Ausztria, hanem a 88 százalékot hozó Románia is elérhetetlennek látszó messzeségben van.

Magyarországon évek óta nincs érdemi életszínvonal emelkedés – derül ki az adatokból. 2021-ben hazánkban még csak az akkori uniós átlag 70 százaléka volt az átlagfogyasztás, tehát egy év alatt mindössze két százalékot javult ez az adat.

Ha a tendencia így folytatódna, akkor is csak 8 év múlva érnénk utol Romániát, az EU-s átlagot pedig 14 év múlva.

Azonban, ha más országokban fejlődés tapasztalható, nálunk viszont visszaesés van, akkor még az évenkénti két százalékot sem remélhetjük. Fontos figyelembe venni, hogy ez a szám az átlagfogyasztást mutatja: nagy a szórás a magyar szegények és a gazdagok között.

Szlovákia a következő a sorban, náluk az EU-s átlag 73 százaléka a fogyasztás. Szakértők körében azonban évek óta vitatott téma a szlovák adat, ugyanis más mutatók szerint a szlovák életszínvonal nem csak ennyivel jobb, mint a magyar.

Románia ugyan minden más régiós szomszédunkat is megelőzte, azonban a többiek azért jobban állnak. Horvátország 75, Csehország 83, Lengyelország pedig 85 százalékon áll.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Hétfőn Makóra jön Magyar Péter

Nem csak Makóra, hanem Csongrádra, Szentesre, Szegedre, Hódmezővásárhelyre és Mindszentre is ellátogat hétfőn a Tisza Párt EP-listavezetője. Magyar Péter a makói könyvtár előtti területen tart fórumot.

Tovább »

A nap idézete

128 éve született Várkonyi Nándor magyar író, irodalomszervező, szerkesztő, könyvtáros, irodalom- és kultúrtörténész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink