A nap témája: Rosszabbul élünk, mint a románok, már csak a bolgárok vannak tőlünk lemaradva

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyarok fogyasztása az uniós átlag 72 százalékát teszi ki, ami a második legrosszabb adat az EU-ban. A szlovákok minimálisan jobban állnak nálunk a maguk 73 százalékával, de nem csak a 118 százalékon álló Ausztria, hanem a 88 százalékot hozó Románia is elérhetetlennek látszó messzeségben van.

Magyarországon évek óta nincs érdemi életszínvonal emelkedés – derül ki az adatokból. 2021-ben hazánkban még csak az akkori uniós átlag 70 százaléka volt az átlagfogyasztás, tehát egy év alatt mindössze két százalékot javult ez az adat.

Ha a tendencia így folytatódna, akkor is csak 8 év múlva érnénk utol Romániát, az EU-s átlagot pedig 14 év múlva.

Azonban, ha más országokban fejlődés tapasztalható, nálunk viszont visszaesés van, akkor még az évenkénti két százalékot sem remélhetjük. Fontos figyelembe venni, hogy ez a szám az átlagfogyasztást mutatja: nagy a szórás a magyar szegények és a gazdagok között.

Szlovákia a következő a sorban, náluk az EU-s átlag 73 százaléka a fogyasztás. Szakértők körében azonban évek óta vitatott téma a szlovák adat, ugyanis más mutatók szerint a szlovák életszínvonal nem csak ennyivel jobb, mint a magyar.

Románia ugyan minden más régiós szomszédunkat is megelőzte, azonban a többiek azért jobban állnak. Horvátország 75, Csehország 83, Lengyelország pedig 85 százalékon áll.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap képe

Így szeretne Makó fürdőváros lenni: derékig érő gazzal találkozhatnak a turisták (és a helyiek) a Hagymatikum mögött.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink