Képviselőtársai vehetik el Szabó Bálint mandátumát a szegedi közgyűlésben

A szegedi közgyűlés jogi bizottsága zárt ülésen döntött arról pénteken, hogy miután jogerősen elítélték Szabó Bálintot, méltatlanná vált a mandátumára. Mindez azt jelenti, hogy a méltatlanság tárgyalása a jövő hét pénteki közgyűlés napirendjén lesz – derül ki a szeged.hu cikkéből.

Mint az ismert, Szabó Bálintot jogerősen elítélték, 1 év 6 hónap börtönbüntetést kapott, amit négy év próbaidőre felfüggesztettek, plusz a vezetéstől is eltiltották hat évre. Az önkormányzati törvény szerint

,,méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását, akit megbízatásának ideje alatt – a mentesítésre tekintet nélkül – szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélnek.”

Martonosi Éva, Szeged jegyzője szerint Szabó Bálint megbízatása már a törvény ereje miatt megszűnik, ennek ellenére szavaznia kell róla a szegedi képviselőtársainak. Viszont nem tudnak mást tenni, igennel kell szavazniuk, mert ki kell mondania a közgyűlésnek is egy határozatban a méltatlanságot.

A szegedi (egyelőre) képviselő, jogász júliusban jelentette be, hogy polgármester- és képviselőjelöltként elindul jövőre Szegeden. Ami a fenti ügyet illeti, szerinte nem tiltották el közügyektől és jogi értelemben nem is közéleti tevékenységével összefüggésben ítélték el.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Várkonyi Nándor magyar író, irodalomszervező, szerkesztő, könyvtáros, irodalom- és kultúrtörténész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink