A nap témája: Három év börtönt kaphat, aki külföldi kampánytámogatást fogad el

Kedd este Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője benyújtotta a parlementnek a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény javaslatát, valamint egy másik javaslattal létrehoznának egy Szuverenitásvédelmi Hivatalt is.

A javaslat alapján az önkormányzati választáson jelölő szervezetként induló szervezetek nem használhatnak fel külföldi támogatást. Valamint nem folytathatnak külföldi támogatásból a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenységet az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament tagjainak választásán induló jelöltek sem. Ha valamelyik civil szervezet megszegi ezeket a szabályokat, az adóhatóságnak törölnie kell az szja 1 százalékos felajánlásra jogosultak nyilvántartásból.

A büntető törvénykönyvben pedig új tényállást hoznának létre a Választói akarat tiltott befolyásolása címen.

Ez kimondja, hogy a jelölő szervezet azon tagja, felelős személye vagy vezető tisztségviselője, valamint jelölte, aki tiltott külföldi támogatást, vagy a tilalom kijátszása érdekében a tiltott külföldi támogatás eredetét leplező megállapodásból származó vagyoni előnyt használ fel, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – írja a javaslatról a 444.

A törvényjavaslat meghatározása szerint a tiltott külföldi támogatás más államtól, külföldi természetes vagy jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó vagyoni hozzájárulás.

Csak azokat a jelölteket veszik nyilvántartásba, akik nyilatkoznak arról, hogy a kampány során nem használnak fel külföldi támogatást vagy ebből származó vagyonelemet. Ezt az Állami Számvevőszék ellenőrizheti.

Szuverenitásvédelmi Hivatal

A Szuverenitásvédelmi Hivatal (SzVH) a javaslat szerint egy elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató autonóm államigazgatási szerv lenne, aminek az elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre.

A hivatal munkáját a Rogán Antal alá rendelt titkosszolgálat, a Nemzeti Információs Központ információkkal segíti. A Szuverenitásvédelmi Hivatal feladata lesz, hogy a nemzeti szuverenitás érvényesülése szempontjából elemezze a vizsgálat alá vont szervezetektől, az állami és önkormányzati szervektől, más szervezetektől vagy személyektől beszerzett információkat és adatokat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »