A nap témája: Három év börtönt kaphat, aki külföldi kampánytámogatást fogad el

Kedd este Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője benyújtotta a parlementnek a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény javaslatát, valamint egy másik javaslattal létrehoznának egy Szuverenitásvédelmi Hivatalt is.

A javaslat alapján az önkormányzati választáson jelölő szervezetként induló szervezetek nem használhatnak fel külföldi támogatást. Valamint nem folytathatnak külföldi támogatásból a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenységet az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament tagjainak választásán induló jelöltek sem. Ha valamelyik civil szervezet megszegi ezeket a szabályokat, az adóhatóságnak törölnie kell az szja 1 százalékos felajánlásra jogosultak nyilvántartásból.

A büntető törvénykönyvben pedig új tényállást hoznának létre a Választói akarat tiltott befolyásolása címen.

Ez kimondja, hogy a jelölő szervezet azon tagja, felelős személye vagy vezető tisztségviselője, valamint jelölte, aki tiltott külföldi támogatást, vagy a tilalom kijátszása érdekében a tiltott külföldi támogatás eredetét leplező megállapodásból származó vagyoni előnyt használ fel, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – írja a javaslatról a 444.

A törvényjavaslat meghatározása szerint a tiltott külföldi támogatás más államtól, külföldi természetes vagy jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó vagyoni hozzájárulás.

Csak azokat a jelölteket veszik nyilvántartásba, akik nyilatkoznak arról, hogy a kampány során nem használnak fel külföldi támogatást vagy ebből származó vagyonelemet. Ezt az Állami Számvevőszék ellenőrizheti.

Szuverenitásvédelmi Hivatal

A Szuverenitásvédelmi Hivatal (SzVH) a javaslat szerint egy elemző, értékelő, javaslattevő és vizsgálati tevékenységet folytató autonóm államigazgatási szerv lenne, aminek az elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre.

A hivatal munkáját a Rogán Antal alá rendelt titkosszolgálat, a Nemzeti Információs Központ információkkal segíti. A Szuverenitásvédelmi Hivatal feladata lesz, hogy a nemzeti szuverenitás érvényesülése szempontjából elemezze a vizsgálat alá vont szervezetektől, az állami és önkormányzati szervektől, más szervezetektől vagy személyektől beszerzett információkat és adatokat.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink