A nap témája: Januártól 41,3 forinttal fogja emelni az állam az üzemanyag adóját

Egy európai uniós szabály miatt januártól nálunk is jelentősen emelik a benzinre és a gázolajra kivetett jövedéki adó mértékét, ám a Fidesz-kormány kicsit túllőtt a célon, amikor az adókat egészen 420 forintos euróáárfolyamnak megfelelő szintre emelte, pedig kevesebb is elég lett volna – derül ki a Portfolio cikkéből.

Január 1-jétől a benzin esetében 152,55, a gázolajnál pedig 142,9 forint lesz az adó mértéke literenként. Amennyiben nem növelték volna meg a jövedéki adót, azzal az Orbán-kormány EU-s kötelezettségszegési eljárást koczkáztatott volna, azonban kevesebb is elég lett volna, ha csak nem feltételezik, hogy valóban 420 forint lesz egy euró ára a közeljövőben.

A jövedéki adó megemelésével az üzemanyagárak valószínűleg jóval a környező országokban jellemző átlag fölé fognak ugrani, akár 70 forint fölé is emelkedhetnek. És bár elképzelhető, hogy még változtatnak az adóemelés mértékén, de Hernádi Zsolt MOL-vezér november végi bejelentése szerint eldöntött tény, hogy januártól 41 forintos drágulás várható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

91 éve született Páskándi Géza erdélyi magyar író, költő, esszéíró, drámaíró, publicista.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink