A nap témája: Januártól 41,3 forinttal fogja emelni az állam az üzemanyag adóját

Egy európai uniós szabály miatt januártól nálunk is jelentősen emelik a benzinre és a gázolajra kivetett jövedéki adó mértékét, ám a Fidesz-kormány kicsit túllőtt a célon, amikor az adókat egészen 420 forintos euróáárfolyamnak megfelelő szintre emelte, pedig kevesebb is elég lett volna – derül ki a Portfolio cikkéből.

Január 1-jétől a benzin esetében 152,55, a gázolajnál pedig 142,9 forint lesz az adó mértéke literenként. Amennyiben nem növelték volna meg a jövedéki adót, azzal az Orbán-kormány EU-s kötelezettségszegési eljárást koczkáztatott volna, azonban kevesebb is elég lett volna, ha csak nem feltételezik, hogy valóban 420 forint lesz egy euró ára a közeljövőben.

A jövedéki adó megemelésével az üzemanyagárak valószínűleg jóval a környező országokban jellemző átlag fölé fognak ugrani, akár 70 forint fölé is emelkedhetnek. És bár elképzelhető, hogy még változtatnak az adóemelés mértékén, de Hernádi Zsolt MOL-vezér november végi bejelentése szerint eldöntött tény, hogy januártól 41 forintos drágulás várható.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink