A nap témája: Az ,,olcsó” orosz gáz miatt 564 milliárd forintnyi kár érhette Magyarországot

Ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, a jelenleg érvényes, 2021-ben kötött magyar-orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két év során 564 milliárd forint kára származhatott az országnak – írta meg a Népszava, amely a KSH által most közzétett tavaly decemberi adatok felhasználásával számolt utána az Orbán-kormány egyik legnagyobb trükkjének.

Mint ismert, az állami MVM 2021. októberétől kötött új, 15 éves gázvásárlási szerződést az orosz állami Gazprommal. Az akkori választási kampányidőszakban a fideszes politikusok azt állították, hogy a korábbi, 1995 végétől hatályos megállapodásnál nagyságrendekkel kedvezőbb szerződést kötöttek. Szijjártó Péter külügyér még azt is mondta, hogy az új magyar-orosz gázmegállapodás biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását.

Vlagyimir Putyin 2022. februárjában pedig úgy fogalmazott, hogy az új megállapodás révén Magyarország a piaci szint ötödéért kapja a nyersanyagot – írja a lap.

Később a KSH alapján a Népszava kimutatta,

a Kreml akkor ötödölés helyett az akkori tőzsdei árakat 30 százalékkal még meg is fejelte.

A lap cikke szerint míg 2021-ben még Magyarország nyert 211 milliárdot a két ország szerződésével (ennyi volt a tőzsdei árak és az orosz gázár különbsége), addig

tavaly már 318 milliárdos orosz nyereséget hozott az üzlet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

108 éve hunyt el Görgei Artúr 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején több alkalommal a honvédsereg fővezére.

Tovább »

📺 Magyar Péter: szuper lokálpatrióták lakják Makót

Köszönöm, hogy itt lehetek a magyar hagymatermesztés nagy múltú fővárosában. Ha jól hallom, sajnos a múlt fényesebb, mint a jelen. Annak ellenére van így, hogy micsoda szuper lokálpatrióták lakják ezt a várost is – így köszöntötte a makóiakat Magyar Péter.

Tovább »

Gyermeknapra Bohócdoktor csomagot kapott 25 gyermekkórház

A gyermeknap előtti hetekben a piros orros önkéntesek lelkesen dobozokba csomagolták a játékokat, írószereket, finomságokat tartalmazó ajándékokat, melyeket a Foxpost szállít ki a gyermekkórházakba. A tárgyi adományozás segíti a hosszabb ideig benn fekvő gyermekek számára a lelki egyben maradást.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink