A nap témája: Az ,,olcsó” orosz gáz miatt 564 milliárd forintnyi kár érhette Magyarországot

Ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, a jelenleg érvényes, 2021-ben kötött magyar-orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két év során 564 milliárd forint kára származhatott az országnak – írta meg a Népszava, amely a KSH által most közzétett tavaly decemberi adatok felhasználásával számolt utána az Orbán-kormány egyik legnagyobb trükkjének.

Mint ismert, az állami MVM 2021. októberétől kötött új, 15 éves gázvásárlási szerződést az orosz állami Gazprommal. Az akkori választási kampányidőszakban a fideszes politikusok azt állították, hogy a korábbi, 1995 végétől hatályos megállapodásnál nagyságrendekkel kedvezőbb szerződést kötöttek. Szijjártó Péter külügyér még azt is mondta, hogy az új magyar-orosz gázmegállapodás biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását.

Vlagyimir Putyin 2022. februárjában pedig úgy fogalmazott, hogy az új megállapodás révén Magyarország a piaci szint ötödéért kapja a nyersanyagot – írja a lap.

Később a KSH alapján a Népszava kimutatta,

a Kreml akkor ötödölés helyett az akkori tőzsdei árakat 30 százalékkal még meg is fejelte.

A lap cikke szerint míg 2021-ben még Magyarország nyert 211 milliárdot a két ország szerződésével (ennyi volt a tőzsdei árak és az orosz gázár különbsége), addig

tavaly már 318 milliárdos orosz nyereséget hozott az üzlet.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Kiderült a makói Fidesz összes jelöltje

Lázár János feltöltött egy fotót az oldalára, amin rajta kívül kilenc fő látható, Farkas Éva mint polgármesterjelölt és még nyolcan, akik vélhetően a Fidesz képviselőjelöltjei lesznek Makón.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap képe

A magyar költészet napjának előestéjén madár ürülék díszíti József Attila szobrát Makón.

Tovább olvasom »