A civilek, sportszervezetek, egyesületek támogatása nem egy nagy összeg, mégis tőlük vonták el

Zeitler Ádám szerint a költségvetés vesztesei a makói kisközösségek, ugyanakkor ha az elmúlt 5 évben jött volna nagyobb cég az ipari parkba, akkor ez a helyzet nem fordult volna elő. Az ellenzéki képviselővel interjút készítettünk a makói költségvetés kapcsán.

Tartózkodott a költségvetés módosításánál és magánál a költségvetés szavazásánál is. Mi ennek az oka?

A testületi ülésen is elmondtam, hogy a költségvetésnek azt a részét, amely megszorító intézkedéseket tartalmaz a külön határozati javaslatban, azt nem tudtam támogatni. Viszont azt ahol a fejlesztések vannak és a még megmaradó támogatás, azokat tudom támogatni. Nem lehet kiválogatni egy ilyen szavazásnál, hogy a költségvetésnek egyik részét támogatom, a másikat nem. Ezért vegyes érzések voltak bennem a költségvetést illetően, ezért szavaztam tartózkodással.

 

A legproblémásabb része a megszorító intézkedéseknek, a felfüggesztett kifizetéseknek, hogy a közösségtől elvette a város a támogatást – lehet, hogy csak szeptember 30-ig és legyen úgy, hogy a tervezett összegeknél még több is bejön addig és vissza tudjuk adni mindenkinek a korábban megígért támogatásokat. Viszont a civil szervezeteknek, sportszervezeteknek, nyugdíjaskluboknak szeptember 30-ig is működniük kell valamiből. Sok esetben ezeknek a kisközösségeknek vagy az egyetlen támogatásuk volt a tagdíjakon és a tagok hozzájárulásán kívül, vagy a költségvetésük nagyobb részét az önkormányzati támogatás jelentette. Ezért tudom hitelesen mondani, mert több civil szervezetben tagként, vagy korábbi vezetőként tudom, milyen összegekből gazdálkodik egy-egy ilyen közösség.

 

Ők a város kulturális-, közösségi- és sportéletének fontos szereplői, egy pezsgő polgári élet kezdett kibontakozni Makón, ezeknek ez óriási érvágás. A város költségvetésének szempontjából nem egy nagy összeg, mégis innen lett elvonva.

Ezen túl kevesebb összeggel van a járdaprogram, a Hagymafesztivál és különböző programok. Ez mekkora probléma lehet? Hiszen a Fidesz kampányában nem erről volt szó.

A kampányban tényleg nem erről volt szó. Viszont arra gondolni kellett volna, hogy az ipari parkban lévő legnagyobb üzemmel valami történni fog, mondjuk az autóipari átállás miatt. Ha visszagondolunk arra, hogy én mit mondtam a fürdőfejlesztésekor és mivel érveltem a tartózkodó szavazatomat az uszoda építésével kapcsolatban, akkor pont erről beszéltem.

 

Az lenne a megoldás, ha jönne egy befektető az ipari parkba és az elmúlt 5 évben kellett volna hozni, csakhogy ez nem történt meg. A kieső bevételeket más is tudja pótolni, csak Makóra a dr. Buzás Péter vezette önkormányzat hozott utoljára olyan nagyobb befektetőt, aki jelentősebb helyi iparűzési adót tudna befizetni és nem teljes egészében, de részben tudná pótolni a kieső bevételt.

Utoljára a dr. Buzás Péter vezette önkormányzat hozott nagyobb befektetőt az ipari parkba

Azok az egyéb felfüggesztett kiadások, mint mondjuk a járdaépítés, az egy olyan infrastrukturális fejlesztés Makón, ami nagyon népszerű, nagy igény van a járdaprogram folytatására.

 

A Hagymafesztivál a város életében a legkiemeltebb rendezvény, ide várja a város a legtöbb vendéget. Ráadásul a klasszikus turisztikai idény végén helyezkedik el, tehát még a fürdőnek, szállásadóknak, vendéglátóhelyeknek is a bevételeit meg tudja dobni a szezon végén. Hogy ennek a költségeit ennyire megnyirbáljuk, nem biztos, hogy kifizetődő döntés. Főleg, hogy szeptember elején van a Hagymafesztivál és a hónap végéig felfüggesztik a forrását, akkor ez már egy kész döntésként értelmezhető.

 

Persze nem a Hagymafesztivál csökkentett módban való megrendezése a legnagyobb probléma, de lehet hogy a marketing és kommunikációs kiadásokon kellett volna spórolni, vagy megnézni a bér és járulékköltségeket a hivatalnál.

Ha már itt vagyunk: volt egy olyan rész is a határozatban, hogy átvilágítják az önkormányzati cégeket. Mennyire lehet valós, hogy tényleg embereket küldenek el?

Abban bízom, hogy mind a holding létrehozása, mind az átvilágítás spóroláshoz vezet. Jó ötletnek tartom, hogy nézzék meg, a munkavállalók közül ki mit csinál, biztosan szükség van-e arra a pozícióra amit betölt, mondjuk a 8 órás munkaidejét ki tudja-e tölteni és az általa elvégzett munka a bérezéssel egyensúlyban van-e. Elhangzott a testületi ülésen, hogy a hivatal magasabb létszámmal működik, mint amit a törvény előír. Meg kell nézni, hogy biztosan van-e annyi feladat a hivatalban, amit ekkora létszámmal kell ellátni. Itt kimondottan sokat lehetne spórolni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Gyöngyösi: A Jobbik nem indul többet együtt a DK-val

Dobrev Klára egy virtigli baloldali alternatívát kínál Orbán Viktor kormányához képest, a Jobbik egy karakteresen jobbközép párt, nem is értem azt a felvetést, hogy csatlakozzunk a DK árnyékkormány kezdeményezéséhez – mondta Gyöngyösi Márton az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink