A Csanádi identitást erősítenék és közösen kutatnának

Több Békés megyei szervezettel és magánszeméllyel, valamint a makói Szirbik Miklós Egyesülettel közösen megalakult a Csanádi Kör szombat délelőtt a Petőfi parki levéltárban. Céljuk, hogy összehangolják tevékenységüket és erősítsék a csanádi térséghez való tartozás tudatát.

A Csanádi Körben olyan egyesületek, magánszemélyek és önkormányzatok tömörülnek, amelyek fontosnak érzik a helytörténet-írás támogatását és a volt Csanád vármegyei eszmeiség továbbvitelét. Jelenleg leginkább Békés megyeiek vannak benne, kivétel ez alól a Szirbik Egyesület: Balogh György Honismereti Egyesület (Mezőkovácsháza), Barangoló Közhasznú Egyesület (Végegyháza), Fodor Manó Helytörténeti Egyesület (Battonya), Kunágota Községi Önkormányzat, Kerekes György (Mezőhegyes), Magyarbánhegyesért Egyesület, Rédainé Zsoldi Ibolya, Zsikai Rajmund Péter (mindkettő Csanádapáca), Szirbik Miklós Egyesület (Makó.)

A battonyai egyesülettel régóta együttműködési megállapodása van a Szirbik Miklós Egyesületnek. Ezeknek a lényege, hogy közösen lépnek fel pályázatokon és a kutatásokat közösen szervezik, aminek a végéztével olyan következtetéseket vonjanak le, amik rávilágítanak Csanád vármegye egykori múltjára, jelentőségére és 1950-es közigazgatási átszervezéssel történő széthullására. A kettévágás után több település Békés megyébe került, ennek köszönhető, hogy ilyen sokan vannak a Körben.

A Makói Levéltár a kutatások megfelelő módszertanát biztosítja szakmai szinten. Irányt tud adni, hogy a kutatók milyen forrásokat használjanak, de forrásfeltárásban is segítenek. – Rendkívüli dolog, hogy a régi Kelet-Csanádi települések, amelyek most Békés megyében találhatóak, úgy gondolják, hogy nekik Csanádi identitásuk van. A levéltár ebben a céljukban, hogy erősítsék a Csanádi identitást és a kutatásokat, maximálisan segíti őket. Ezért egy nagyon szoros megállapodást kötöttünk, hogy a levéltár lehetőségeihez mérten segíteni fogja őket – fogalmazott oldalunknak Urbancsok Zsolt, makói főleváltáros.

A hivatalos programot követően Urbancsok körbevezette a vendégeket a tavaly átadott, modern levéltár épületében, raktáraiban.

A Csanádi Kör következő programjai szervezés alatt állnak. Kiadványok megjelentetése, közös programok és konferenciák szervezése szerepel a terveik között.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Makói sakkozó nyerte a kecskeméti versenyt

2021. október 2-án Kecskeméten az Országos Gyermek és Felnőtt Egyéni Rapid Sakkversenyen 4 fő makói játékos ült asztalhoz. A hét fordulós megmérettetésen 2 x 15 perces időbeosztású játszmák kerültek lebonyolításra.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Makói sakkozó nyerte a kecskeméti versenyt

2021. október 2-án Kecskeméten az Országos Gyermek és Felnőtt Egyéni Rapid Sakkversenyen 4 fő makói játékos ült asztalhoz. A hét fordulós megmérettetésen 2 x 15 perces időbeosztású játszmák kerültek lebonyolításra.

Tovább olvasom »