A Csanádi pusztákon sikeresen szárnyra keltek a pusztai ölyv fiókák

Az utóbbi években egyre nagyobb számban költenek pusztai ölyvek a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Az idén a Csanádi pusztákon fészkelő két pár összesen négy fiókát nevelt fel – közölte honlapján a nemzeti park.

A pusztai ölyv Közép-Ázsiában és a Balkán-félszigeten honos, elterjedésének legnyugatibb határa Magyarország. Az országos állomány mindössze 10 pár, melyből négy nálunk költ. Rendkívül ritka, fokozottan védett madár, ezért Igazgatóságunk szakemberei is kiemelt figyelmet fordítanak rá.

Sztyeppi fajról lévén szó, leginkább a száraz, szinte félsivatagi környezetben szeret fészkelni, ezért az idei csapadékos május és június komoly kihívást jelentett számára. A Csanádi-pusztákon fészkelő két pár azonban sikeresen megbirkózott az időjárás viszontagságaival.

A pusztai ölyveknek már a költési időszak elején nehézségekkel kellett szembenézniük. Az egyik pár egy parlagi sassal folytatott küzdelmet a költőhelyért, de alulmaradt, így új hely után kellett néznie. A másik a májusi esők idején ismeretlen okból elhagyta a korábbi években megszokott költőhelyét és új helyen épített fészket.

Az egyik pár egy, a másik három fiókát nevelt fel sikeresen, a fiókák július elejére már röpképesekké váltak. Először csak a fészek környékén tettek kisebb-nagyobb köröket, majd távolabbra is elmerészkedtek.

A pusztai ölyvek jellemzően kisebb emlősökkel táplálkoznak. A megvizsgált köpetekből arra következtettünk, hogy idén fő táplálékuk a hörcsög volt.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Április 30-ig kell felvenniük az oltást a rendvédelmiseknek

A katasztrófavédelem, a rendőrség és a büntetés-végrehajtási területeken a nem ügyfelekkel dolgozók állomány számára április 30-ig meghosszabbították a kötelező oltás felvételének időpontját – ezt a levelet kapta a Belügyminisztériumtól Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, aki a Blikknek nyilatkozva elmondta, továbbra sincsenek pontos adataik a beoltatlan rendőrök számáról.

Tovább »

97 éves lenne a félig makói Paul Newman

Az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas amerikai színész 1925. január 26-án született Clevelandben, egy német zsidó boltos és egy makói lány másodszülött fiaként. Az édesanyja családi háza már nem áll a városban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink