A Fidesz ismét leszavazta, hogy segítséget kaphassanak a Zentéhez hasonló betegek

A kormánypárti képviselők arroganciája továbbra is töretlen. A népképviseletet pedig, amiért eredetileg a parlamenti padsorok közé kerültek, úgy fest, még mindig felülírja a párt iránti feltétlen hűségük, bár a lelkiismeret harangjai a tegnapi napon talán megkondultak.

Noha a Népjóléti Bizottság keddi ülését a szakmai és nem a politikai vita jellemezte, a kormánypárti tagok végül mégsem szavazták meg azt a javaslatot, ami az SMA-betegek gyógykezelését segítette volna elő. Az elmúlt hónapokban mutatkozó páratlan összefogás és társadalmi igény viszont arra sarkallta őket, hogy az egyértelmű „nem” helyett egy udvarias „nemmel”, azaz tartózkodással vessék el a ritka betegségben szenvedők támogatásáról szóló jobbikos indítványt.

Noha a betegség ellen még a Microsoft-alapító milliárdos Bill Gates is keresi a megoldást, hazánkban viszonylag vízhangtalan maradt az ilyen rendellenességgel született emberek küzdelme. Pedig láttatásukra nemcsak civil, de politikai próbálkozások is voltak.

A gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedők ügyét januárban karolta fel Rig Lajos. A jobbikos képviselő két javaslatot is benyújtott, amely rendezhette volna a kezelésre váró magyarországi SMA-sok helyzetét, a bizottsági többség azonban egyiket sem engedte tovább a Ház elé. Sőt, utóbbit az érintettek és hozzátartozóik jelenlétében szavazták le.

A remény már-már elúszni látszott, amikor jött Zente és áttörte a falakat. Megértette az emberekkel, hogy egy ártatlan élet válhat áldozatává az apátiának, érdektelenségnek és persze a gyógyszergyárak mohóságának. Az adakozásoknak köszönhetően néhány hét leforgása alatt összegyűlt a 700 millió forint a világ legdrágább gyógyszerére, majd a csoda hamarosan Levente esetében is megismétlődött.

„Ha a társadalom elindított egy ilyen folyamatot, azt nem akadályozni kell, hanem segíteni és az élére állni”

– magyarázta legújabb indítványának hátterét keddi sajtótájékoztatóján Rig Lajos. A tervezet szerint a Jobbik egy állampolgári felajánlásokra és költségvetési forrásokra épülő állami alap létrehozását javasolja a ritka betegségek kezelésének támogatására.

A politikus 800 ezer emberről, azaz a lakosság 9-10 százalékáról beszélt, akik a több ezerféle ritka betegség valamelyikében szenvednek hazánkban. Ennek kisebb részét teszik ki az olyan, az életet közvetlenül veszélyeztető betegségek, mint az SMA.

Mivel számításai szerint, a csak ezen betegségben szenvedő 120 fő gyógykezelése 4, 9 milliárd forintot jelentett volna 2018-ban, ha a támogatást mindenkire szeretnék kiterjeszteni, az a 100 milliárdos értéket is meghaladná. Ennek térítését az államtól elvárni nem reális, azonban a vörösiszap-katasztrófa során létrehozott alap mintájára egy több lábon álló alap létrehozása nagy segítség lenne az érintetteknek.

„Szeretnénk elérni, hogy hozzanak létre a személyi jövedelemadó felajánlható egy százalékából, személyek, cégek adományaiból, valamint költségvetési forrásokból finanszírozott állami alapot”

– fejtette ki, célként jelölve meg, hogy az itt összegyűlt összeg felhasználásáról minden egyes esetet külön megvizsgálva szakmai grémium döntsön. Rig úgy véli, hogy meg kellene vizsgálni az Európai Uniós országok erre vonatkozó szabályozásait és ezek alapján alkotni meg a legmegfelelőbbet.

Ennek érdekében hamarosan egy hétpárti egyeztetést hívnak majd össze, amin reményeik szerint tiszteletét teszi a Ritka betegségek központjának vezetője is.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Száznegyven megkezdett tanév, 140 cseresznyefa

A Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában a száznegyvenedik tanévet kezdték meg szeptemberben. Ennek alkalmából ugyanennyi csemetét ültetnek el különböző intézményeknél. Ennek első állomása szerdán volt Maroslelén, a helyi iskola és óvoda udvarán.

Tovább »

Jobbik: Orbánék sunyiban legalizálták a választási csalást

Egy salátatörvénybe csomagolva Orbánék ismét egy merényletet hajtottak végre a jogállam ellen. A lakosság adminisztrációs terheinek csökkentésére hivatkozva – pontosabban ennek álcája mögött – legalizálták a voksturizmust – hívja fel a figyelmet közleményében az ellenzéki párt.

Tovább »

150 benzinkutat ellenőrzött egy nap alatt a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn megkezdte a benzinkutak ellenőrzését, az első nap mérlege pozitív, egyetlen üzemeltető se követett el jogszabálysértést – tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink