ūüďļ A f√∂ldbe temeti a vesz√©lyes hullad√©kot a csan√°dpalotai √∂nkorm√°nyzat

√öjabb botr√°ny van kialakul√≥ban Csan√°dpalot√°n, hiszen a v√°rosvezet√©s √ļjabb szarvashib√°t v√©tett, vagy ha direkt csin√°lta akkor s√ļlyos bŇĪncselekm√©nyt k√∂vetett el. Egy helyi olvas√≥nk sz√∂veges, illetve k√©pi besz√°mol√≥ja alapj√°n az √∂nkorm√°nyzat saj√°t tulajdon√ļ ingatlanj√°n temeti a f√∂ld al√° a mŇĪanyag-, f√©m √©s vesz√©lyes hullad√©kot.

Az √∂nkorm√°nyzat tulajdon√°ban √©s √ľzemeltet√©s√©ben van a telep√ľl√©s temetŇĎje, ahol idŇĎrŇĎl-idŇĎre felhalmoz√≥dik a s√≠rokr√≥l leszedett vir√°g, mŇĪanyag √©s dr√≥tb√≥l (koszor√ļ alapanyaga) √°ll√≥ hullad√©k. A probl√©m√°t a nagy mennyis√©gŇĪ szervetlen f√©m √©s mŇĪanyag hullad√©k jelenti, amit az √∂nkorm√°nyzatnak el kellene sz√°ll√≠ttatnia, vagy sz√°ll√≠tania a t√∂rv√©ny szerint legal√°bb havonta. ErrŇĎl az √∂nkorm√°nyzat hat√°lyos rendelet√©ben is olvashatunk:

13¬ß (11)¬†A temetŇĎben keletkezett hullad√©kot csak az arra kijel√∂lt helyre lehet lerakni. A temetŇĎben keletkezett hullad√©k elsz√°ll√≠t√°s√°r√≥l sz√ľks√©g szerint, de legal√°bb havonta egy alkalommal, az √ľzemeltetŇĎ gondoskodik.

Az önkormányzat sajátosan gondoskodik a hulladék elszállításáról

A telep√ľl√©sen t√∂bben is felfigyeltek arra, hogy az √∂nkorm√°nyzat traktora √°tsz√°ll√≠tja a telep√ľl√©sen a temetŇĎben felhalmoz√≥dott szemetet. A sz√°mos fuvar √ļtic√©lja pedig nem m√°s mint az √ļgynevezett ‚Äěd√∂gt√©r‚ÄĚ, ami szint√©n az √∂nkorm√°nyzat tulajdon√°ban l√©vŇĎ ingatlan. Gondolhatn√°nk, hogy ebben semmi k√ľl√∂nleges √©s furcsa nincs, de itt kezdŇĎd√∂tt el a hullad√©k elt√ľntet√©se. Igaz, hogy 10 m√©terre van a r√©gi szem√©ttelep, amelyet rekultiv√°ltak a m√ļltban szakszerŇĪen √©s j√≥ p√©ldak√©nt szolg√°lhatna, de a csan√°dpalotai v√°rosvezet√©snek m√°s √∂tlete volt, illetve van, hiszen ahogy a fot√≥k is tan√ļskodnak r√≥la, a mŇĪvelet m√©g folyamatban van.

√ögy gondolt√°k, hogy egyszerŇĪen eltemetik a mŇĪanyagot, a vasat sŇĎt a szoci√°lis tŇĪzifa v√°g√°s√°n√°l megmaradt olajos forg√°csot √©s fŇĪr√©szport (ami vesz√©lyes hullad√©k, speci√°lis t√°rol√°s √©s sz√°ll√≠t√°st ig√©nyelne).

A ter√ľlet k√∂zvetlen k√∂rnyezet√©ben Natura 2000-es ter√ľletek √©s √©lŇĎ v√≠zerek tal√°lhat√≥k, valamint a telep√ľl√©s k√∂zvetlen szomsz√©ds√°g√°ban tal√°lhat√≥ a K√∂r√∂s-Maros Nemzeti Park √©s a pitvarosi puszt√°k t√°jv√©delmi k√∂rzet is. Arr√≥l nem is besz√©lve, hogy a mŇĪanyag leboml√°s√°nak, leg√≥vatosabb becsl√©sek szerinti idej√©t is √©vsz√°zadokban m√©rik.

A polg√°rmester bizony√≠tottan v√≠zzel permeteztette a sz√ļnyogokat Csan√°dpalot√°n az elŇĎzŇĎ vezet√©se alatt, illetve rendk√≠v√ľli engedm√©nyt ad olyan √°llattart√≥nak a legeltet√©sre (legeltet√©si tilalom idej√©n), aki √©vtizedek √≥ta megk√°ros√≠tja a telep√ľl√©sen gazd√°lkod√≥kat. A k√©pviselŇĎk k√∂z√ľl h√°rman v√≠z√ľgyi v√°llaltn√°l dolgoznak, illetve van egy pedag√≥gus is, akinek a feladata nem csak az oktat√°s, hanem a gyerekek k√∂rnyezettudatoss√°gra val√≥ nevel√©se is.

Lehet, hogy nem is tudnak r√≥la a k√©pviselŇĎk, vagy pont ŇĎk tal√°lt√°k ki, hiszen tudj√°k, hogy a polg√°rmester lesz a felelŇĎs.

A korm√°ny hadat √ľzent az illeg√°lis szem√©tlerak√≥k ellen √©s ak√°r t√∂bb milli√≥ forintj√°ba is ker√ľlhet a b√≠rs√°g (a v√°ros lak√≥inak befizetett ad√≥forintjaib√≥l), sŇĎt a t√∂rv√©ny √©rtelm√©ben ak√°r b√∂rt√∂nb√ľtet√©s is kiszabhat√≥ a felelŇĎsre, felelŇĎs√∂kre.

Meg nem erŇĎs√≠tett inform√°ci√≥k szerint a k√∂rnyezetv√©delmi hivatalhoz is √©rkezett bejelent√©s. A fot√≥k √∂nmaguk√©rt besz√©lnek, ezt a hib√°t nem lehet m√°r a szŇĎnyeg al√° s√∂p√∂rni, itt int√©zkednie kell a hat√≥s√°goknak.

Kiv√°ncsian v√°rjuk, hogy a Fidesz √©s L√°z√°r J√°nos √°ltal ny√≠ltan t√°mogatott Perneki √©s csapata v√°llalja-e a felelŇĎss√©get √ļgy, mint az mostan√°ban az orsz√°gos politik√°ban tapasztalhat√≥ korm√°nyoldalon.

Szeretne a j√∂vŇĎben is olvasni hasonl√≥ cikkeket?

A Mak√≥i Cs√≠pŇĎs m√∂g√∂tt nem √°llnak milli√°rdosok, mŇĪk√∂d√©s√ľnkre az olvas√≥k, az √Ėn√∂k seg√≠ts√©g√©re van sz√ľks√©g√ľnk. A Donably-n k√∂nnyed√©n be√°ll√≠thatja, mekkora √∂sszeggel tudja t√°mogatni munk√°nkat.

TOV√ĀBB A R√ČSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink