“A hatalmi gőg és a társadalmi párbeszéd hiánya határozza meg a kormány oktatáspolitikáját”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás szerint a hatalmi gőg és a társadalmi párbeszéd hiánya határozza meg a kormány oktatáspolitikáját. A szakszervezet vezetője a “Szabad Oktatást!” elnevezésű rendezvény záró eseményén úgy fogalmazott, hogy a parlamenti henger átmegy mindenen, a szakma véleményére pedig egyáltalán nem kíváncsi a kormányzat. 

Szombat délután demonstrációt tartottak a pedagógusok, amelyen több ezren vettek részt. A tüntetést a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szervezte, de több civil szervezet is csatlakozott a tiltakozás mellé. A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsanna elmondta, hogy téved, aki azt hiszi csak a bérek miatt vonultak utcára. Kiemelte, hogy elvették a jogot a szülőtől és az óvónőtől, hogy eldöntsék, iskolaérett-e a gyerek, ehelyett egy hivatal dönt, a diákok még mindig túlterheltek, nagy gond a pedagógushiány.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szombaton petíciókat adott át a minisztériumok képviselőinek, amelyekben többek között 2020. január 1-jétől egyszeri 30 százalékos béremelést, a heti óraszám fokozatos 22 órára való csökkentését, a rugalmas iskolakezdés lehetőségének visszaállítását, illetve a szakképzési törvény bevezetésének egy évvel való elhalasztását és újratárgyalását követelik. Ha a pedagógusok követeléseit nem teljesíti a kormányzat,

akkor januárban a sztrájk következhet.

A PDSZ elnöke, Szűcs Tamás szombaton lényegretörően csak annyit mondott, hogy itt az ideje annak, hogy a pedagógusok erőt tudjanak felmutatni.

“Lehet, hogy utoljára állok itt. Ha nem történik akció, hogy megszólítsuk az embereket, akkor az egész szart sem ért.”

Szűcs Tamás a vasárnapi Kossuth téri rendezvényen is részt vett, ahol úgy fogalmazott, hogy  a kézi vezérlés, a központosítás, a hatalmi gőg és a társadalmi párbeszéd hiánya határozza meg az oktatáspolitikát. Véleménye szerint a “parlamenti henger átmegy mindenen”, élőben szemléltetve, hogyan nem szabad oktatást és országot irányítani.

“Legutóbb a szakképzési törvény példázta mindezt, így ismét nem maradt más lehetőség a tiltakozáson kívül.”

Kiemelte, hogy szükség esetén a szakszervezet új módszerekhez is folyamodhat, így akár

a polgári engedetlenségig is elmegy.

A PDSZ elnöke szerint a közösségi médián keresztül új aktivizmus épül,  úgy véli az erő és az összefogás felmutatására megvannak a technikák.

A Szabad Oktatást! péntektől vasárnapig tartották érdekvédő szervezetek. A vasárnap esti záró eseményen néhány tucatnyian vettek részt.

(alfahir.hu, fotó: Béli Balázs/Alfahír)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Újraavatták Espersit János sírját Makón

Espersit János támogatta József Attilát, jó viszonyban volt Juhász Gyulával, Móra Ferenccel, ő hívta Makóra Rudnay Gyulát és növendékeit 1925–27-ben a nyári művésztelepre. A római katolikus temetőben lévő sírját halálának 90. évfordulója alkalmából újraavatta az önkormányzat, a város és a József Attila Múzeum alapítványa, valamint a múzeum.

Tovább »

A Continental korábbi vezetői is érintettek a dízelbotrányban

A hannoveri ügyészség kibővítette nyomozását a Continental volt vezetői ellen a Volkswagen károsanyag-kibocsátási botrányában. A beszállító négy korábbi vezetője került az igazságszolgáltatás látókörébe – számolt be róla az autopro.hu az Automobilwoche cikke alapján.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink