A Jobbik népszavazást akar az állatkínzók börtönbe küldése érdekében

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az állat pusztulását okozó állatkínzást a Büntető Törvénykönyv végrehajtandó szabadságvesztés büntetéssel sújtsa?” – erről a kérdésről tartana népszavazást a Jobbik, a kezdeményezést be is nyújtották a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB).

A párt tájékoztatása szerint nemcsak abból lett elegük, hogy a Fidesz-KDNP eddig nyolc alkalommal söpörte le az asztalról az állatkínzók büntetési tételeinek büntető törvénykönyvi szigorítását, de a szinte nap mint nap az állatkínzásokról érkező hírek is bizonyítják,

nincs visszatartó ereje a jelenlegi szankcióknak.

Keresztesy Gergő, a Jobbik IT elnöke azt hangsúlyozta, hogy az országban rengeteg civil szervezet, rajtuk keresztül pedig nagyon sok ember küzd időt, energiát nem sajnálva azért, hogy az állatvédelem valódi képviseletet kapjon. Azonban, ahogy azt az eddigi példák is bizonyítják, a jelenlegi törvény, illetve bírói gyakorlat nincs kellőképpen elrettentő hatással az elkövetőkre.

“Nap mint nap kapjuk az újabb híreket különböző állatkínzási esetekkel kapcsolatban. Ezért elengedhetetlen a törvény szigorítása”

– fogalmazott a fiatal politikus.

A kezdeményezés Dudás Róbert neve alatt fog az NVB elé kerülni. A Jobbik országgyűlési képviselőjének meggyőződése szerint a társadalom széles rétegét érintő kérdésről van szó, és sokan fogják támogatni is a népszavazást. Közölte,

mivel a parlamentben a kormánypártiak falat emeltek a szigorítás elé, más módon kívánnak igazságot szolgáltatni,

egyben bízik abban, hogy az NVB pozitívan áll a kezdeményezéshez, és a jövő évben népszavazást tarthatnak az állatkínzókról.

“Nem titkolt célunk, hogy elnyerjék az embertelen tetteikért a büntetésüket, és a tettesek letöltendő börtönnel fizessenek”

– fogalmazott a jobbikos politikus.

Egyébként az Alfahír érdeklődésére érthetetlennek nevezte, hogy miért söpri le a törvényi szigorítást időről időre a kormánypárti többség. Dudás Róbert azt valószínűsíti, ennek az az oka, hogy ellenzéki oldalról érkezik a javaslat. A Jobbik viszont hajlandó lenne az ezirányú kormánypárti kezdeményezést is teljes mellszélességgel támogatni, de egyelőre erre nincs lehetőség – tette hozzá a politikus.

Hogy lesz ebből népszavazás?

  • A Nemzeti Választási Iroda előzetes vizsgálata 5 napig tart.
  • Az NVB-nek ezután 30 napja van hitelesíteni a kérdést.
  • Az aláírásgyűjtésre 120 nap áll rendelkezésre.
  • Ha összegyűlik legalább 100 ezer érvényes szignó, akkor az Országgyűlés dönthet a referendum kiírásáról (ún. fakultatív népszavazás).
  • Ha viszont több mint 200 ezer magyar választópolgár támogatja a kezdeményezést, az Országgyűlésnek el kell rendelnie a népszavazást (ún. kötelező népszavazás).
  • Ha megvan a vonatkozó határozat, akkor a népszavazás időpontját Áder Jánosnak 15 napon belül ki kell tűznie.
  • A népszavazásnak pedig a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé kell esnie (mindenképpen egy vasárnapi napra).

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Makóról Vásárhelyre viszik a súlyos covidos betegeket

Tekintettel arra, hogy COVID intenzív részleg jelenleg Hódmezővásárhelyen működik, így a makói telephelyünkön ellátott beteg állapotromlása esetén, amennyiben a beteg állapota potenciálisan intenzív terápiás ellátást igényel, úgy Hódmezővásárhelyre kerülnek átszállításra – olvasható a kórház honlapján a tájékoztatás, melyet Dr. Kallai Árpád főigazgató írt alá.

Tovább »

Jakab: a szabadságharcosnál tele lett a gatya

Úgy rögzítette az üzemanyagárat 480 forinton, hogy egy újjal nem nyúlt az adókhoz. A szabadságharcosnál tele lett a gatya. Kell a pénz, kell az adó,  hogy legyen miből kifizetni a 13.havi nyugdíjat – reagált a Jobbik elnöke a miniszterelnök reggeli rádióinterjújára.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Jakab: a szabadságharcosnál tele lett a gatya

Úgy rögzítette az üzemanyagárat 480 forinton, hogy egy újjal nem nyúlt az adókhoz. A szabadságharcosnál tele lett a gatya. Kell a pénz, kell az adó,  hogy legyen miből kifizetni a 13.havi nyugdíjat – reagált a Jobbik elnöke a miniszterelnök reggeli rádióinterjújára.

Tovább olvasom »