A Jobbik szerint a Fidesz elkésett az építőanyag-piacon elszabadult árak befolyásolásával

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője az elmúlt 10 év egyik legnagyobb merényletnek nevezte az építőanyagok állami támogatásának megszüntetését az ATV Egyenes Beszéd című esti műsorában. 

A Jobbik szociális ügyekkel foglalkozó képviselője szerint a piacon elképesztő „túlfutások” vannak, olyan vállalhatatlan drágulások, amelyeknél már felmerülhet, az Építésügyi Hatóság vizsgálatának szükségessége is, amely megállapíthatja, hogy milyen piaci folyamatok állnak a drágulás mögött. 

Z. Kárpát Dániel felidézte, a Jobbik korábban arról kérdezte a Fideszt, hogy a CSOK és más támogatások bevezetése során megvizsgálták-e, hogy ez a nagy piaci felfutás az árakban mekkora drágulást eredményez, illetve azok a közvetítők, kereskedők, adott esetleg külföldi tőkeerős cégek, nem fogják-e kihasználni ezt az óriási felfutást.

A miniszteri válasz erre az volt, hogy nem tudom… Tehát nem tudják, nem vizsgálta meg a Fidesz, hogy amikor hozzá nyúl egy piachoz, hogy az adott piacra ez milyen hatást okoz. Eljutottunk oda a nagyon-nagyon keserű helyzetig, hogy amennyi támogatást látszólag odaadna a költségvetés, például építkezéshez, tetőtér beépítéshez, azt gyakorlatilag nullára elviszi az ár drágulás. Ezáltal pedig még azokat a honfitársainkat is nehezebb, drágább helyzetbe hozzák, akik nem tudták ezeket a kedvezményes lehetőségeket igénybe venni, például nem olyan gazdagok, vagy szerencsések, pedig ugyanolyan lehetőségek járnának nekik is

– hívta fel a figyelmet a kialakult helyzetre Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik alelnöke rámutatott arra a jelenségre is, hogy kínálati szűkösség áll fenn. Nagyon kevés a normális áron megvehető ingatlan, és szintén kevés a normális áron beköltözhető bérlakás.

Ezért sürgetjük már 10 éve a „Mi várunk” programunkat, azt az állami hátterű bérlakásépítési programot, amely a nagyon kevés lakásból az elfogadható mennyiségű lakást eredményez

– tette hozzá a Jobbik képviselője.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy egyfajta „maffia szerű működés” kezdi jellemezni az építőanyag piacot, Z. Kárpát Dániel közölte, a Jobbik már több mint egy éve észlelte ennek jeleit.

A parlamentben mi jobbikosok követeltük, hogy szélesítsék ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogköreit, annak érdekében, hogy be tudjon avatkozni. Mi volt a kormányzati válasz? Erre semmi szükség, majd a piaci viszonyok megoldják

– mondta Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik alelnöke úgy vélte, a kormány várhatóan látvány politizálást folytat majd, néhány céget látványosan megbüntethet, de mint hangsúlyozta, ezt nem lehet néhány hónap alatt megoldani, mivel szerinte hosszú távú, akár két parlamenti cikluson is átívelő programról van szó.
 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Egy éves a tram-train, mondjuk ma éppen nem tudott elindulni

A tram-train 2021. november 29-én kezdte meg utasforgalmi próbaüzemét Hódmezővásárhely és Szeged között – emlékeztetett mai közleményében a MÁV. A születésnapot úgy ünnepelte meg a szerelvény, hogy reggel több járat sem tudott elindulni.A tram-train 2021. november 29-én kezdte meg utasforgalmi próbaüzemét Hódmezővásárhely és Szeged között – emlékeztetett mai közleményében a MÁV. A születésnapot úgy ünnepelte meg a szerelvény, hogy reggel több járat sem tudott elindulni.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Januárban megszűnhet az üzemanyag-ársapka

2023. január elsejétől csak bizonyos feltételekkel tudjuk fenntartani a benzinárstopot, csak akkor maradhat az ársapka, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik – közölte a Miniszterelnökség az ATV megkeresésére.

Tovább olvasom »

A nap témája: A héten már nem igazán lesz 10 fok fölötti hőmérséklet

Folytatódik a borult, párás idő a héten is, reggelente többfelé kell ködre számítani. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet -5 és +4 fok között várható és a legmelegebb órákban sem emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »