A Kórházi Főigazgatóságnak fogalma sincs, a beoltottak közül mennyi a fertőzött, a kórházban ápolt és az elhunyt

Legalábbis ez derül ki Szél Bernadett Facebook posztjából. A kórházi csúcsszerv szűkszavú, ám legalább ennyire furcsa és érdekes tájékoztatás kiadására ráadásul 45 napos határidő-hosszabbítás után volt csak hajlandó.

A független országgyűlési képviselő azt szerette volna megtudni az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFŐ), hogy az igazolt koronavírus-fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak hány százaléka kapott oltást, és köztük hányan vannak az egy, illetve a két vakcinával beoltottak.

Az OKFŐ mindössze annyit közölt, hogy

„a kért formában nem tartja nyilván az adatokat, ezért nem minősül adatkezelőnek.”

A politikus bejegyzésében kiemelte, hogy a hosszabbítást éppen azzal indokolták, hogy kiemelt szerepük van a járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátásában, mint amilyen „a kórházakkal való folyamatos kapcsolat fenntartása, a járvány kezelését elősegítő, rendszeres adatszolgáltatások”.

,,Magyarul a kórházi adatok gyűjtését és rendszeres adatszolgáltatást végző szervnek fogalma sincs arról, hogy a kórházban ápolt koronavírusos betegek hány százaléka van beoltva. Mennyire hihető ez?!”

– fogalmaz Szél Bernadett, hozzátéve, hogy az OKFŐ korábban egy adatkérésre részletes adatokat szolgáltatott arról, hogy az első, illetve a második oltás után milyen volt a fertőzöttek, kórházban ápoltak és az elhunytak aránya, az egyes oltások szerinti bontásban.

,,Ha megvannak az adataik a beoltottak fertőzöttségi, kórházi és halálozási arányairól, akkor hogyhogy nincsenek meg az adataik a fertőzöttek, kórházban ápoltak és elhunytak beoltottságáról?”

– teszi fel a kérdést.

Mint posztjában felidézte, nemrég Ujhelyi István fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, az EMMI-hez és a Miniszterelnökséghez ugyanezzel a kérdéssel, de tőlük sem érkezett válasz. „Miközben más országok minden további nélkül közlik, mekkora a beoltottak aránya a kórházban fekvő koronavírusos betegek és az elhunytak között, Magyarországon ezt egyetlen állami szerv sem hajlandó elárulni – holott ez az adat nagyon fontos megerősítés lenne ahhoz, hogy lássuk, valóban hatékonyak az oltások” – írja.

Szél Bernadett végül közölte, az adatvédelmi hatósághoz fordul az ügyben.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Gyógykezelés után nem tért vissza a börtönbe

A férfit a rendőrség már másnap elfogta és előállította. A járási ügyészség fogolyszökés bűntette miatt emelt vádat, és indítványozta, hogy a férfival szemben a bíróság a bűnösség beismerése esetére további 30 nap elzárást szabjon ki – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A Spar sem teszi kötelezővé az oltást

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, de arra buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint oltassa be magát – közölte a cég. Ugyanakkor minden működési területén kötelezővé teszi a munkavállalók számára a maszkhasználatot.

Tovább olvasom »