A kübekházi Hármashatárkőnél is megemlékeztek Trianonról

Kübekháza Trianonja 1918-ban már azzal kezdődött, hogy a falu három esztendőre szerb fennhatóság alá került. Kübekháza területén a későbbiekben meghúzott két másik állam határa pedig emberi életeket, rokoni, baráti, gazdasági kapcsolatokat szakított szét, a falu pedig elveszítette területeinek jelentős részét. A falu ,,második Trianonja” a II. világháború szedte helyi áldozatokkal, a helyi németek elüldözésével és kitelepítésével, a kuláküldözéssel és a kollektivizálással folytatódott, amely évtizedekre nyomorította meg az egykor szebb napokat látó falu életét.

A Trianoni Békediktátum aláírásának 100. évfordulójának pillanatában, pontban 16 óra 32 perckor kondultak meg 100 másodpercre Kübekháza főterén a Szent István király katolikus templom gyászharangjai és onnan 3 kilométerre lévő Hármashatárkőnél (Triplex) rendezett csendes megemlékezésen hangzott fel kürtből Chopin Gyászindulója és az Il Silencio. Kübekháza Képviselő-testülete, a falu lakói, a megjelent emlékezők, az újhartyáni sváb fiatalok és a német nemzetiség képviselője, a szomszédos vajdasági Rábé és Majdán lakói helyezték el a megemlékezés virágait a Triplex talapzatánál – olvasható a Kübekháza Hírszolgálat beszámolójában.

Molnár Róbert polgármester a rövid ünnepség végén a résztvevőknek megköszönte, hogy közösen emlékeztek egy nemzet és egy falu sorstragédiájára, ahol “Megfogyva bár, de törve nem, Él nemzet e hazán.” – idézte Vörösmarty Szózatát.

Június 4-e délelőttjén félárbócra engedték Kübekháza Országzászlaját, az árbócokon lévő valamennyi nemzeti lobogót, minden középületere, még a főtéri COOP Szuper Marketre is kitűzték a gyászlobogót, a Kübekházi Kisszatócs pedig egy egész kirakatot szentelt trianoni megemlékezésére.

(Kübekháza Hírszolgálat, fotók: Kátai Dalma, Németh Tamás)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: A korrupció miatt elindult a jogállamisági eljárás hazánkkal szemben

Az Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést küldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításárAz Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést kAz Európai Bizottság szerdán felhatalmazta Johannes Hahn költségvetésért és az igazgatásért felelős uniós biztost, hogy írásbeli értesítést küldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításáról – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos.üldjön Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő mechanizmus elindításáról – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos.ól – közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos.

Tovább »

A nap idézete

45 éve született Tóta W. Árpád, vagy másik ismert írói nevén Worluk, magyar újságíró, publicista, kritikus, blogger.

Tovább »

Kevés a covid-tesztelés, a WHO egyre kevésbé lát tisztán

A koronavírus terjedésének nyomon követésére szólította fel a nemzetközi közösséget az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója kedden Genfben tartott sajtókonferenciáján. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ szakosított szervezete egyre kevésbé lát tisztán a tesztelések csökkenő száma miatt.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink