A kübekházi Hármashatárkőnél is megemlékeztek Trianonról

Kübekháza Trianonja 1918-ban már azzal kezdődött, hogy a falu három esztendőre szerb fennhatóság alá került. Kübekháza területén a későbbiekben meghúzott két másik állam határa pedig emberi életeket, rokoni, baráti, gazdasági kapcsolatokat szakított szét, a falu pedig elveszítette területeinek jelentős részét. A falu ,,második Trianonja” a II. világháború szedte helyi áldozatokkal, a helyi németek elüldözésével és kitelepítésével, a kuláküldözéssel és a kollektivizálással folytatódott, amely évtizedekre nyomorította meg az egykor szebb napokat látó falu életét.

A Trianoni Békediktátum aláírásának 100. évfordulójának pillanatában, pontban 16 óra 32 perckor kondultak meg 100 másodpercre Kübekháza főterén a Szent István király katolikus templom gyászharangjai és onnan 3 kilométerre lévő Hármashatárkőnél (Triplex) rendezett csendes megemlékezésen hangzott fel kürtből Chopin Gyászindulója és az Il Silencio. Kübekháza Képviselő-testülete, a falu lakói, a megjelent emlékezők, az újhartyáni sváb fiatalok és a német nemzetiség képviselője, a szomszédos vajdasági Rábé és Majdán lakói helyezték el a megemlékezés virágait a Triplex talapzatánál – olvasható a Kübekháza Hírszolgálat beszámolójában.

Molnár Róbert polgármester a rövid ünnepség végén a résztvevőknek megköszönte, hogy közösen emlékeztek egy nemzet és egy falu sorstragédiájára, ahol „Megfogyva bár, de törve nem, Él nemzet e hazán.” – idézte Vörösmarty Szózatát.

Június 4-e délelőttjén félárbócra engedték Kübekháza Országzászlaját, az árbócokon lévő valamennyi nemzeti lobogót, minden középületere, még a főtéri COOP Szuper Marketre is kitűzték a gyászlobogót, a Kübekházi Kisszatócs pedig egy egész kirakatot szentelt trianoni megemlékezésére.

(Kübekháza Hírszolgálat, fotók: Kátai Dalma, Németh Tamás)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink