A magyar statisztikából eltűnt 200 ezer adag orosz vakcina

Lejárhatott a hat hónapos szavatossága, ebből adódik az oroszok által leszállított és a beadott Szputnyik V vakcinák közti 200 ezer adagnyi különbség – veti fel a G7 gazdasági szakportál. Mint rámutatnak, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC) oldaláról legyűjthetőek az adatok, és azt találták, az orosz oltóanyagot május közepéig szállították, míg felhasználása június közepe óta gyakorlatilag nem emelkedik, sőt a legutóbbi héten egyetlenegyet sem adtak be belőle. Mint számolnak, ennek három oka lehet:

  • nyáron már bőségesen voltak nyugati vakcina, ezért az oltakozók ekkor már nem akartak orosz oltóanyagot,
  • a statisztika nem tartalmazza az összes felhasznált oltóanyagot,
  • a maradék készletnek lejárt a szavatossága.

A portál emlékeztet, az utolsó szállítás május 11-én volt, és mivel hat hónap a Szputnyik szavatossági ideje,

ha a statisztikának megfelelően maradt fel nem használt készlet, annak legkésőbb november elején mindenképp lejárt a szavatossága.

A G7 kérdéssel fordult a Koronavírus Sajtóközponthoz, de választ nem kapott arra a kérdésre, hogy mi a hivatalos közlés („a Szputnyik elfogyott”) és a jelentésben szereplő 200 ezer, készleten levő vakcina közti különbséget.

A portál megjegyzi, pár ezres korrekciók előfordulhatnak, de egy kétszázezres eltérés rossz bizonyítványt állítana ki a magyar egészségügyről. Ráadásul – fűzik hozzá – más oltóanyagoknál egybevág az ECDC-táblázatból kiolvasható mennyiség azzal, amit a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely időnként ismertet.

A szakportál elismeri, a 90 százalékos felhasználás nem számít rossznak, és azt is, a Szuptnyik révén akkor sikerült gyorsítani az oltási folyamaton, amikor még kevés volt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert oltóanyag. Ugyanakkor a hiányzó (megromlott?) 200 ezer dózisnak a beszerzéskori értékét 578 millió forintra taksálja.

(Kiemelt fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

76 éve született Máté Péter, magyar énekes, hangszerelő, zeneszerző és zongorista. Közel 150 dal szerzője és előadója. Dalai évtizedekkel halála után is nagy népszerűségnek örvendenek.

Tovább »

Centenáriumát ünnepli a makói Keri

Méltó módon szeretnék megünnepelni ezt a száz évet, számítanak az egykori keris diákokra is, részvétellel, vagy egyéb támogatással – hangzott el a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium pénteki sajtótájékoztatóján.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink