A magyar statisztikából eltűnt 200 ezer adag orosz vakcina

Lejárhatott a hat hónapos szavatossága, ebből adódik az oroszok által leszállított és a beadott Szputnyik V vakcinák közti 200 ezer adagnyi különbség – veti fel a G7 gazdasági szakportál. Mint rámutatnak, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC) oldaláról legyűjthetőek az adatok, és azt találták, az orosz oltóanyagot május közepéig szállították, míg felhasználása június közepe óta gyakorlatilag nem emelkedik, sőt a legutóbbi héten egyetlenegyet sem adtak be belőle. Mint számolnak, ennek három oka lehet:

  • nyáron már bőségesen voltak nyugati vakcina, ezért az oltakozók ekkor már nem akartak orosz oltóanyagot,
  • a statisztika nem tartalmazza az összes felhasznált oltóanyagot,
  • a maradék készletnek lejárt a szavatossága.

A portál emlékeztet, az utolsó szállítás május 11-én volt, és mivel hat hónap a Szputnyik szavatossági ideje,

ha a statisztikának megfelelően maradt fel nem használt készlet, annak legkésőbb november elején mindenképp lejárt a szavatossága.

A G7 kérdéssel fordult a Koronavírus Sajtóközponthoz, de választ nem kapott arra a kérdésre, hogy mi a hivatalos közlés („a Szputnyik elfogyott”) és a jelentésben szereplő 200 ezer, készleten levő vakcina közti különbséget.

A portál megjegyzi, pár ezres korrekciók előfordulhatnak, de egy kétszázezres eltérés rossz bizonyítványt állítana ki a magyar egészségügyről. Ráadásul – fűzik hozzá – más oltóanyagoknál egybevág az ECDC-táblázatból kiolvasható mennyiség azzal, amit a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely időnként ismertet.

A szakportál elismeri, a 90 százalékos felhasználás nem számít rossznak, és azt is, a Szuptnyik révén akkor sikerült gyorsítani az oltási folyamaton, amikor még kevés volt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert oltóanyag. Ugyanakkor a hiányzó (megromlott?) 200 ezer dózisnak a beszerzéskori értékét 578 millió forintra taksálja.

(Kiemelt fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »

A nap témája: A héten napsütés és záporok is lehetnek

Változékony lesz az időjárás április utolsó hetében: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is készülni kell. Hajnali fagyok már nem várhatók, helyenként 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek is lehetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »