A makói JAG pedagógusai is tiltakoztak hétfőn

Mára újabb sztrájknapot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a köznevelési és szakképzési intézményekben, ennek oka a kormány által, március elején közzétett, státusztörvény nevű javaslat.

A pedagógusok szerint a teljes köznevelési rendszert érintő átalakítás nem alkalmas a szakemberhiány kezelésére, ráadásul tovább rontja a tanszabadság helyzetét és a béremelést sem garantálja megfelelően.

A javaslat ellen a különböző szervezetek petíciót indítottak és eddig több mint 4700 tanár jelezte, hogy felmondanak, ha elfogadják a törvényt.

A mai sztrájkfelhíváshoz a Makói József Attila Gimnázium is csatlakozott és a jelenlegi ismeretek szerint 24 szegedi intézmény, 2 szentesi és 5 Szeged-környéki iskola is.

A Belügyminisztérium dollárbaloldalozással reagált

A Belügyminisztérium a PDSZ nyilatkozatára és hétfői akcióira reagálva azt közölte, hogy a törvénytervezetek a pedagógusok új életpályáját, a köznevelés színvonalának javítását szolgálják. Az oktatásban a gyermekek az elsők, a pedagógusok további béremelésére, egyszerűsített előmenetelre számíthatnak. Aki jobban tanít, többet foglalkozik a gyerekekkel, jobban kereshet.

A Belügyminisztérium ezután a PDSZ-t támadta azzal, hogy „a baloldal politikai szervezeteként viselkedik, sztrájkokat és tüntetéseket szervez” ahelyett, hogy szakmai partnerként együttműködne az oktatásért felelős minisztériummal „abban, hogy közösen jobbá tegyük a gyermekek oktatását, a szülők elégedettségét és a pedagógusok helyzetét”.

Az uniós források kifizetésének elmaradásáért az ellenzéket teszik felelőssé:

,,a dollárbaloldal hathatós közreműködésének köszönhetően Brüsszel továbbra is húzza az időt a Magyarországnak járó uniós források kifizetésére. Az idei pedagógusbér-emeléshez Brüsszel 166 milliárddal tartozik.”

Ami a nagy felháborodást kiváltó új felmondási szabályokat illeti, a közlemény úgy fogalmaz, hogy

,,azt szolgálják, hogy a gyermekek és a szülők számára kiszámíthatóvá váljon a tanév, és a tanárok ne tanév közben váltsanak munkát, hanem vigyék végig az osztályaik tanítását a tanév végéig.”

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

138 éve született Benedek Marcell, magyar egyetemi tanár, író, irodalomtörténész és műfordító, színházigazgató. Benedek Elek író fia.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Magyar-francia kiállítás nyílik Szegeden

2023. szeptember 23-án 18 órakor egy francia-magyar együttműködés alkalmából Fodor Barbarának, Peták Máriának és Molnár Sándornak nyílik közös kiállítása egy ismert francia alkotóval, Yvan Le Soudier-rel a Tiszatáj Szalonban.

Tovább olvasom »

Hiába van folyamatban per, az Oktatási Hivatal megszűntnek nyilvánította a Bartókot, mint székhelyet

Amikor azt hiszed, Bartók-ügyben már mindent láttál, hát nem. Legújabb húzás az Oktatási Hivatal részéről történt: a tankerület bejelentése alapján a nyilvántartásban 2023. szeptember 14. napján megszűntnek nyilvánították a Bartók székhelyintézményt – számolt be róla a bartókos szülők jogi képviselője, Kotroczó Béla.

Tovább olvasom »