A makói JAG pedagógusai is tiltakoztak hétfőn

Mára újabb sztrájknapot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a köznevelési és szakképzési intézményekben, ennek oka a kormány által, március elején közzétett, státusztörvény nevű javaslat.

A pedagógusok szerint a teljes köznevelési rendszert érintő átalakítás nem alkalmas a szakemberhiány kezelésére, ráadásul tovább rontja a tanszabadság helyzetét és a béremelést sem garantálja megfelelően.

A javaslat ellen a különböző szervezetek petíciót indítottak és eddig több mint 4700 tanár jelezte, hogy felmondanak, ha elfogadják a törvényt.

A mai sztrájkfelhíváshoz a Makói József Attila Gimnázium is csatlakozott és a jelenlegi ismeretek szerint 24 szegedi intézmény, 2 szentesi és 5 Szeged-környéki iskola is.

A Belügyminisztérium dollárbaloldalozással reagált

A Belügyminisztérium a PDSZ nyilatkozatára és hétfői akcióira reagálva azt közölte, hogy a törvénytervezetek a pedagógusok új életpályáját, a köznevelés színvonalának javítását szolgálják. Az oktatásban a gyermekek az elsők, a pedagógusok további béremelésére, egyszerűsített előmenetelre számíthatnak. Aki jobban tanít, többet foglalkozik a gyerekekkel, jobban kereshet.

A Belügyminisztérium ezután a PDSZ-t támadta azzal, hogy „a baloldal politikai szervezeteként viselkedik, sztrájkokat és tüntetéseket szervez” ahelyett, hogy szakmai partnerként együttműködne az oktatásért felelős minisztériummal „abban, hogy közösen jobbá tegyük a gyermekek oktatását, a szülők elégedettségét és a pedagógusok helyzetét”.

Az uniós források kifizetésének elmaradásáért az ellenzéket teszik felelőssé:

,,a dollárbaloldal hathatós közreműködésének köszönhetően Brüsszel továbbra is húzza az időt a Magyarországnak járó uniós források kifizetésére. Az idei pedagógusbér-emeléshez Brüsszel 166 milliárddal tartozik.”

Ami a nagy felháborodást kiváltó új felmondási szabályokat illeti, a közlemény úgy fogalmaz, hogy

,,azt szolgálják, hogy a gyermekek és a szülők számára kiszámíthatóvá váljon a tanév, és a tanárok ne tanév közben váltsanak munkát, hanem vigyék végig az osztályaik tanítását a tanév végéig.”

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

220 éve született Bezerédj Amália, aki a magyar irodalomban foglalkozott először a gyermekvilággal.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Mindannyian tehetünk környezetünk védelméért

Az egészségtelen levegőminőség évente több mint 7 millió korai halálesetet okoz világszerte. Emellett a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az extrém időjárási események, amelyek számos emberi életet oltanak ki – hívja fel a figyelmet oldalán Leitner Szilárd.

Tovább olvasom »