A Maros-ártérben, vagy a kertben is találkozhatunk süvöltőkkel

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületét járva, a hullámtéri erdőkben jó eséllyel találkozhatunk színpompás, téli madárvendégeinkkel, a süvöltőkkel. Legtöbbször csapatosan, a kőrisfákon csipegetik a terméseket.

A süvöltők északi tájakon költenek, és az ottani kemény téli időjárás elől a Kárpát-medencébe húzódnak telelni és a téli időszakban nagy valószínűséggel találkozhatunk a Maros-menti ártéri erdőkben – számolt be róla a nemzeti park oldala.

A hímek fekete sapkát viselnek, hátuk hamuszürke, szárnyuk és farkuk fényes fekete, hasuk pedig élénkvörös. Igazán megkapó látvány, ahogyan a zúzmarától fehérlő faágakon keresgélnek – olyanok, mintha csak színes, karácsonyi díszek lennének a fákon. A tojó süvöltők hasonló mintázattal rendelkeznek, de hátuk és hasuk halvány barna árnyalatú.

A nálunk telelő példányok általában kisebb csapatokban járnak, és előszeretettel fogyasztják a kőrisfélék terméseit, így a kőrises erdőkben találkozhatunk velük legnagyobb valószínűséggel. Ha szerencsénk van, akár a kerti madáretetőnkön is megfigyelhetjük őket.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink