A Maros ártere fekete harkályok rikoltásától hangos

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületét járva jó eséllyel meghallhatjuk a fekete harkályok jellegzetes, messzire hangzó, rikoltásszerű kiáltását – írja a nemzeti park honlapja.

A hazánkban előforduló harkályfajok közül a fekete harkály a legnagyobb, testhossza az 50 centimétert is elérheti. Tollazata fényes koromfekete, a hímeknek a fejtetőjén, a tojóknak pedig csak a tarkóján van egy élénkpiros folt. Alapvetően inkább középhegységi bükkösök, fenyvesek lakója, de a Körös- és a Maros-ártér is megfelelő élőhely számára. Itt ugyanis vannak olyan öregebb fák, melyekben odút tud vájni magának – olvasható a kmnp.hu-n.

A fekete harkályokra nagyon jellemző a területhűség. Télire nem vonulnak el, s ha az ökológiai feltételek megfelelőek számukra, akkor egész életüket a saját területükön töltik.

A KMNP Maros-ártér részterületén csupán néhány fekete harkálypár fészkel. Rajtuk kívül más harkályfajok, például zöld küllők, nagy, balkáni és közép fakopáncsok is előfordulnak.

(Fotó: illusztráció)

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink