A megszorításokat egyelőre intézkedésnek és kiigazításnak hívják

A mai Kormányinfón újabb nyugdíjemelést jelentettek be, illetve Gulyás Gergely elismerte, nem tudja felidézni, hogy az Európai Unió jogállamisággal kapcsolatos levelében érintették-e a gyermekvédelminek nevezett törvényt. Ezekről volt még szó:

 • Létszámbeli korlát nélkül készen áll a magyar egészségügyi rendszer megsebesült ukrán katonák gyógyítására – közölte Gulyás Gergely a köztévé kérdésére.
 • A miniszter szerint most már csak az Európai Bizottságtól függ, mikor írják alá a megállapodást az újjáépítési támogatásokról, eddig Brüsszel a választásokra várt. Itt is elimerte, „radikális változások” lesznek az egy ajánlattevős közbeszerzések magas aránya miatt. De képtelenségekben is megegyeztek az EU-val.
 • A benzinárstop kapcsán nem értik a kritikákat, nem kompenzálják több pénzzel a kis benzinkutakat sem – Gulyás Gergely szerint minden piacellenes beavatkozásnak megvannak a következményei, de az üzemanyag hatósági árának több a pozitívuma. Mindent megtett a kormány, hogy segítse a kiskutakat – tette hozzá.
 • Van olyan vagyoni helyzet, ahol már mindegy a rezsicsökkentés – vágott vissza Gulyás Gergely Csányi Sándornak. A kormányzat várja az OTP-vezér 1700 milliárdos kiigazításának konkrétumait.
 • Azt remélik, továbbra is érkezik az orosz földgáz és kőolaj Bulgárián keresztül. Gulyás Gergely szerint hazánk egyike azon 10 tagállamnak, aki fizet euróban a Gazpromnak, majd azt az orosz vállalt rubelre váltja.
 • Azért július 1-ig hosszabbították meg a hatósági árakat, mert akkor jár le a kamatstop is, így majd együttesen tudnak ezekről dönteni.
 • Nem lesz önálló környezetvédelmi minisztérium (sem), hiába gondolja úgy a Greenpeace, hogy ez hatékonyabbá tenné a klímaválság elleni munkát. A miniszter divatnak nevezte, hogy minden területnek legyen önálló minisztériuma.
 • Gulyás Gergely már tudja, mikor jön hazánkba Ferenc pápa, de nem mondja el – ez a Vatikánra vár.
 • Nincs tudomásuk arról, hogy állami/kormányzati emberek lennének a Völner-ügy legújabb gyanúsítottjai.
 • A kormány a klasszikus liberális államban hisz, ezért lehetett tüntetni a hétvégén Oroszország mellett.
 • Egyelőre nem volt ilyen kezdeményezés se ukrán se magyar részről, ha lenne, elgondolkodnánk rajta – ezt válaszolta arra a felvetésre Gulyás Gergely, hogy lesz-e videóüzenete Volodimir Zelenszkijnek a magyar parlamentben.
 • Bár Gulyás Gergely olvasta a jogállamisági mechanizmusról szóló levelet, azt nem tudta megmondani, az érinti-e a gyermekvédelmi törvényt.
 • Csak két konkrét ügyet mert elővenni ezzel kapcsolatban, az egyik egy árvízvédelmi projekt, a másik pedig ez ózdi csatornázási beruházás.
 • Tungsram-leépítés: az elbocsájtásra váró 1600 munkavállalóknak próbál segíteni a kormány, de remélik, a „környék” beruházásai felszívják a munkaerőt, ha kell, az ITM segít.
 • És ezt Ön elhitte?” – kérdezett vissza Gulyás Gergely a 24.hu újságírónál, aki felvetette, hogy Lengyelország év végére függetlenedik az orosz energiapiactól. A kőolajtól még talán lehet, a földgáztól viszont nem lehet, aki ezt mondja, annak fenntartásokkal kell kezelni az állításait – mondta a kancelláriaminiszter. „De ha esetleg találunk itt egy olajmezőt, egész gyorsan megoldja a helyzetet” – mutatott rá a helyzetre a miniszter. Emellett többször is hangsúlyozta, a Gazprom teljesíti a magyar féllel kötött megállapodást.
 • Gulyás Gergely elismerte: 5,9 százalékos gazdasági növekedéssel számolt a költségvetés, de a háborús helyzet ezt nem segíti, ezért a kormány által megjelöltnél kisebb lesz az idei növekedés – erre a Csányi Sándor közeli növekedés.hu kérdezett rá.
 • Nem tartják a kormányban szükségesnek a Csányi-féle kettő éves kiigazítást.
 • Ennek ellenére csökkenteni kell a hiányt, amit már idén 4,9-re akarták visszavágni, de a háború miatt ez nem sikerült. „Lehet hogy szükség lesz még újabb intézkedésekre” – fogalmazott Gulyás Gergely, de szerinte ezek nem megszorítások lesznek. Elismerte azt is, hogy még a rezsicsökkentés kapcsán is „szükség lesz intézkedésekre”, és a kormány még nem számolta ki, mennyi lesz annak a költsége.
 • Még nem döntöttek a falusi CSOK folytatásáról.

(alfahir.hu, fotó: MTI)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Az új határvadászok tizede már felmondott

Augusztus 15. és november 21. között 86 szerződéses határvadász fel is mondott (hatósági szakzsargonnal élve: benyújtotta lemondó nyilatkozatát) – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Vagyis, az aktív állomány tizede már lemorzsolódott, hiszen a felmondás azonnal hatállyal megszünteti a rendőrségi jogviszonyt.

Tovább »

Fejlemény a Bartók-ügyében: a bíróság mérlegelés nélkül utasította el tiltakozó szülők kérelmét

Az ítélőtábla nem mást mondott, minthogy a bíróság iratellenes érvre alapozva, mérlegelés nélkül utasította el a kérelmünket – azaz nem létezik semmilyen irat, amire hivatkozhat a tankerület, hogy jogosan van a Bartók az Almásiban. Szóval indul a második menet – adta hírül a bartókos szülők jogi képviselője az iskoláért összefogott csoportban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A Tesco vezetője elmagyarázta, az árstopok hogyan pörgetik az inflációt tovább

Az ársapka torzítja a piacot, más termékek árát mesterségesen megdobja és így még tovább gerjeszti az inflációt – erről beszélt Pálinkás Zsolt, a Tesco magyarországi vezérigazgatója a Forbes-nak adott interjújában. A beszélgetésből az is kiderült, hogy az áruházláncnak évente akár 11 milliárd forintos veszteséget is okozhat az intézkedés, de semmiképp nem akarják elhagyni a magyar piacot.

Tovább olvasom »

Makó lett a legvirágosabb város a 30 ezer lakosnál kisebb települések között

Átadták a legvirágosabb településeknek járó elismeréseket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán tartott ünnepélyes díjkiosztón pénteken. A 2022. évi, immár 29. alkalommal tartott díjkiosztón Debrecen, Makó, Zalakaros és Gyugy nyerte el a legvirágosabb település címet – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénteken az MTI-t.

Tovább olvasom »