A nap témája: 0,3%-os kompenzációt kaphatnak még a nyugdíjasok

hvg.hu cikkében arról ír, a január-augusztusi időszak átlagát nézve a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3, a nyugdíjas háztartások körében 3,9 százalékkal emelkedtek. Mindez azt jelenti, hogy a nyugdíjasokat még 0,3 százalékos nyugdíjkompenzáció illeti meg.

A lap felidézi, a nyugdíjak év elején 3 százalékkal emelkedtek, júniusban volt egy 0,6 százalékos kompenzáció. A nyugdíjak mértékét az állam az infláció várható mértékével emeli, majd mindig az első nyolc hónap tényadatának megfelelően kompenzál.

Az MNB azt várja, hogy ősszel a bázishatások miatt átmenetileg újra nő majd az infláció, így az év végére a 2-4 százalékos toleranciasáv fölött lesz, októberben és novemberben jöhet egy újabb inflációs csúcs, csak 2022 első negyedévében tér vissza a toleranciasávba, és 2022 közepére stabilizálódhat az inflációs cél, vagyis 3 százalék körül.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentéséből kiderült, a várakozásoknak megfelelően továbbra is rendkívül magas Magyarországon az infláció, augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Az élelmiszerek ára egy év alatt 3,7 százalékkal nőtt augusztusra. Ezen belül

  • az étolajé 30,6,
  • a munkahelyi étkezésé 9,2,
  • a margariné 9,1,
  • a baromfihúsé 8,9,
  • a liszté 8,2,
  • a büféáruké 7,2,
  • az éttermi étkezésé 7,0 százalékkal emelkedett.

Júliushoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal nőttek. A szolgáltatások 0,4, ezen belül az üdülési szolgáltatások átlagosan 4,3 százalékkal drágultak.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

73 éve született Rakovszky Zsuzsa, Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító; a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink