A nap témája: 14 éve nem felvételiztek ilyen kevesen óvodapedagógusnak

Megállíthatatlannak tűnik az óvodapedagógus szakra jelentkezők számának csökkenése. Idén hatszázzal kevesebben felvételiztek erre a képzésre, mint tavaly, és körülbelül feleannyian, mint öt éve, utoljára 2008-ban volt ennél alacsonyabb a felvételizők száma – írja az eduline.hu.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a tanév közepén több mint 450 óvónői állást hirdetnek, a bérek nem csábítanak tömegeket erre a pályára. Súlyosbítja a problémát, hogy még akit fel is vesznek az egyetemre, az sem mindig jut el a diplomaszerzésig. Friss statisztikák szerint majdnem minden harmadik óvodapedagógus szakos lemorzsolódik. A képzésen 20–23 százalékos a lemorzsolódási arány, emellett a hallgatók 10-12 százaléka kilép a képzésből.

A szakemberek hiánya már olyan méreteket ölt, hogy van olyan óvoda, ahová egyszerre négy-öt pedagógust is felvennének. A kormány ennek ellenére korábban azt kommunikálta, hogy 

a gyerekek számához viszonyítva nem állunk rosszul a pedagógusok átlagos számával.

Szegeden már odáig fajult a helyzet, hogy három szegedi óvodát tervez áprilisban bezárni az önkormányzat, többek között azért, mert jelenleg huszonnyolc csoportban egy óvónő dolgozik kettő helyett.

Bartáné Tóth Mária, az Óvodák Igazgatóságának vezetője a Szeged.hu-nak arról beszélt, hogy a szakemberhiány a jelenleginél csak még súlyosabb lesz, mert a „nők negyvennel” sokan mennek nyugdíjba. A szakember szerint az óvodapedagógusok megalázó fizetése a legnagyobb probléma, ha ezt nem rendezi a kormány, akkor összeomolhat a rendszer.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Elszállhatnak a temetkezési költségek is

Az utóbbi években stabilan, kiszámíthatóan emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai. Egészen mostanáig, ugyanis „a hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben” – közölte a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Palkovics Katalin az rtl.hu érdeklődésére.

Tovább olvasom »

A nap témája: Betilthatják a szabad orvosválasztást és korlátozhatják a betegek látogatását

Megszüntetnék a szabad orvosválasztást, korlátoznák a betegek látogatását, erősítené az állami irányítást – egyebek mellett ezt is tartalmazza a hamarosan az Orbán-kormány elé kerülő, a belügyi tárca által tervezett, az egészségügy átalakítást célzó, összességében több száz milliárd forintot érintő javaslatcsomag – írja a Népszava.

Tovább olvasom »