A nap témája: 156 ezer magyarnak nincs benti WC-je, zuhanyzója, fürdőkádja

– 2020-ban a magyarok 1,6 százalékának hiányzott otthonából egy zuhany vagy fürdőkád az Eurostat adatai szerint, a probléma így nagyjából 156 ezer embert érintett – írta az mfor.hu vasárnap.

Hasonló adatokat látni azzal kapcsolatban, hányan élnek beltéri, lehúzható angol WC nélkül, ez ugyanis szintén 156 ezer embert érint, vagyis 1,6 százalékot. A cikk ugyanakkor kiemeli: jelentős javulás történt az elmúlt években, például 2018-ban még az emberek 3,9 százaléka élt mellékhelyiség nélkül hazánkban.

Mint írták, az, hogy megfelelően felfűtsék otthonukat, 2020-ban a lakosság 4,2 százalékának okozott problémát, vagyis ez nagyjából 409,5 ezer embert érintett. 

Az mfor arra is kitért: az Európai Unió közös statisztikai hivatala által készített jelentés alapján a teljes hazai társadalom 20,4 százaléka, azaz több mint 1,98 millió ember élt olyan otthonban, ahol a tető vagy falak átáztak, megpenészedtek, vagy a nyílászárók cserére szorultak. Ezen a téren évek óta folyamatos a fejlődés, hiszen 2018-ban még 22,5 százalékon állt ugyanez a mutató, ám a legszegényebbek körében nem egyértelmű a javulás. Ugyanis éppen azon magyarok 38,4 százaléka találkozott ezzel a problémával, akik keresete nem érte el az átlagjövedelem 60 százalékát. Utóbbi adat azt is jelenti, hazánk ezen a téren rosszabbul áll, mint Románia (itt 24,2 százalék ez az arány), Szlovákia (13,7 százalék), Csehország (6,8 százalék) vagy Lengyelország (6 százalék).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

108 éve hunyt el Görgei Artúr 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején több alkalommal a honvédsereg fővezére.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Gyermeknapra Bohócdoktor csomagot kapott 25 gyermekkórház

A gyermeknap előtti hetekben a piros orros önkéntesek lelkesen dobozokba csomagolták a játékokat, írószereket, finomságokat tartalmazó ajándékokat, melyeket a Foxpost szállít ki a gyermekkórházakba. A tárgyi adományozás segíti a hosszabb ideig benn fekvő gyermekek számára a lelki egyben maradást.

Tovább olvasom »