A nap témája: 2023-tól megváltoznak az érettségi vizsgakövetelmények

A 2023/24-es tanévtől életbe lépő módosítás a megújult Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez igazítja az érettségi követelményrendszert, csökkenti az elvárt ismereteket, valamint még jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást – fogalmazott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek a bejelentett változtatások kapcsán, amely lépéseket az érettségi vizsga követelményeiben a tárcavezető szükségesnek tart.

A természettudományos tantárgyak (földrajz, kémia, biológia, fizika) esetében középszinten saját kutatás alapján projektmunka is készíthető, amit az érettségi vizsgán kell megvédeni. Projektmunkát kell bemutatni továbbá az állampolgári, gazdasági, közigazgatási ismeretek és a mozgóképkultúra vizsgán is.

Az informatika vizsgatárgyat felváltja a digitális kultúra, amely a cikk szerint magában foglalja az internetes etikettet, az online zaklatás és adatvédelem témakörét is.

A vizuális kultúra tárgy esetében új tartalmak jelennek meg a vizsgakövetelményekben, mint a digitális eszközhasználat, technikai kép, videó. A középszintű vizsgán nem lesz írásbeli vizsgarész, hanem portfólió összeállítása lesz kötelező minden vizsgázó számára.

Változik a magyar nyelv és irodalom vizsga felépítése is: magyarból a szövegértési feladatsorba nyelvtani ismeretek is belekerülnek. 

A történelem esetében a tantervhez igazodva megnövekszik a magyar történelem aránya. Továbbá az új követelményrendszer integrált megközelítést alkalmazva korszakonként fogja egyesíteni a magyar és az egyetemes történelmet.

A 2024 tavaszi vizsgaidőszaktól már mindenkire egységesen az új vizsgakövetelmények lesznek érvényesek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Indul a szúnyoggyérítés

Április 25-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

Tovább olvasom »

A nap témája: A héten napsütés és záporok is lehetnek

Változékony lesz az időjárás április utolsó hetében: napsütésre, de záporokra, zivatarokra is készülni kell. Hajnali fagyok már nem várhatók, helyenként 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek is lehetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább olvasom »