A nap témája: 40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátásból

A koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok legnagyobb kárvallottja a vendéglátás. 2019-ben több mint 193 ezren dolgoztak a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban, 2020 végére ez a szám 177 ezer alá esett – írja a Napi.hu a KSH adataira hivatkozva.

Az idén nyári csúcsidőszakban ugyan sok álláshirdetés volt, a munkáltatók arra panaszkodtak, hogy nem tudják feltölteni a státuszokat.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László nyilatkozott a lapnak, mint mondta, 40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátásból. Kiemelte,

néhányan visszatértek azok közül, akik a járvány alatt más munkahelyet kerestek, de a legtöbben a kereskedelem és az építőipar felé léptek tovább.

Kovács szerint a munkaerőhiányon a béremelés segítene, ugyanakkor, mint fogalmazott, ,,nincsenek egyszerű helyzetben a talpon maradt vendéglátósok, mert az energiaköltségek most emelkednek, míg az alapanyagoknál már eddig 15-20 százalékos, egyes termékeknél akár ennél nagyobb drágulást is tapasztalhattak.” A szakember szerint így áremelésekre számíthatnak a vendégek az éttermekben. 

A szakember abban bízik, hogy a járvány újabb hullámai miatt nem lesznek lezárások vagy korlátozások, és az ágazat képes visszanyerni korábbi tekintélyét.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A Spar sem teszi kötelezővé az oltást

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, de arra buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint oltassa be magát – közölte a cég. Ugyanakkor minden működési területén kötelezővé teszi a munkavállalók számára a maszkhasználatot.

Tovább olvasom »