A nap témája: 40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátásból

A koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok legnagyobb kárvallottja a vendéglátás. 2019-ben több mint 193 ezren dolgoztak a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban, 2020 végére ez a szám 177 ezer alá esett – írja a Napi.hu a KSH adataira hivatkozva.

Az idén nyári csúcsidőszakban ugyan sok álláshirdetés volt, a munkáltatók arra panaszkodtak, hogy nem tudják feltölteni a státuszokat.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László nyilatkozott a lapnak, mint mondta, 40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátásból. Kiemelte,

néhányan visszatértek azok közül, akik a járvány alatt más munkahelyet kerestek, de a legtöbben a kereskedelem és az építőipar felé léptek tovább.

Kovács szerint a munkaerőhiányon a béremelés segítene, ugyanakkor, mint fogalmazott, ,,nincsenek egyszerű helyzetben a talpon maradt vendéglátósok, mert az energiaköltségek most emelkednek, míg az alapanyagoknál már eddig 15-20 százalékos, egyes termékeknél akár ennél nagyobb drágulást is tapasztalhattak.” A szakember szerint így áremelésekre számíthatnak a vendégek az éttermekben. 

A szakember abban bízik, hogy a járvány újabb hullámai miatt nem lesznek lezárások vagy korlátozások, és az ágazat képes visszanyerni korábbi tekintélyét.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Történelmi bűn, hogy a kormánynak továbbra sem számítanak a magyar kis- és közepes vállalkozások

,,A magyar nemzeti érdek elárulása az, amit a magát nemzetinek hazudó Orbán-kormány művel! Miközben a magyar családi, kis- és közepes vállalkozásokat a multikkal ellentétben nemhogy nem tekinti stratégiai partnernek a Fidesz, de válogatott módokon ellehetetleníti őket, a külföldi befektetőkkel egészen más a helyzet”- írja csütörtöki közleményében a Jobbik-Konzervatívok.

Tovább olvasom »