A nap témája: 6159 új hallgatót vett fel idén a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem sajtó osztályának közleménye alapján, a hallgatói létszám növekedése az egyetem közösségének és új vezetésének közös sikere.

Kihirdetésre kerültek a 2019. évi felsőoktatási felvételi eljárás ponthatárai. Az idei felvételi eljárásban felvett 6159 új hallgatóból 4060 alap, 776 mester, 930 osztatlan és 393 felsőoktatási szakképzés keretein belül kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. Ösztöndíjas képzésen, az érintett hallgatók közül 5141-en, míg önköltséges formában 1018-an léphetnek át idén az egyetem kapuin.

Az egyetem sajtóközleménye szerint, a munkaerő-piaci trendeknek megfelelően bővítette ki az intézmény képzéseit, szakjait. Ezen képzési bővítés leginkább mérnöki és informatikai területen jelentkezik az egyetemen. Ezen felül új, Villamosmérnök alapszak és Üzemmérnök Informatikus szak is indul a Természettudományi és Informatikai Karon. A munkaerőpiacnak megfelelően nőtt még továbbá a gazdaságtudományi, valamint az egészség- és orvostudományi területekre felvett hallgatók száma az eddigiekhez képest. A távoktatás iránt mutatott nagy érdeklődés nyomán továbbá 33 százalékkal nőtt az abban részt vevő hallgatók száma.

A Szegedi Tudományegyetem START ösztöndíj-programja mellett, mely az új hallgatók beilleszkedését szolgálja, egy másik, 2021 májusig tartó projektet is hirdet. Ezen új kezdeményezésnek fő célja, hogy főleg a hátrányos helyzetű járások középiskoláinak tanulót segítse felsőoktatásba jutásukban, kiemelt figyelmet fordítva a természettudományos, a mérnöki és az informatikai képzési területre. A pályázat keretei között hangsúlyos lesz továbbá a az eddigi beiskolázási programok fejlesztése és a leendő hallgatók körének szélesítése.

A felvételizők értesítését 2019. július 24-én az Oktatási Hivatal kezdi meg sms küldéssel, illetve a besorolási döntés felvi.hu-n keresztüli eljuttatásával. A Szegedi Tudományegyetem –zöld egyetemként – papír alapú értesítést nem küld, a felvettek 2019. július 29-től e-mailben kapnak értesítést a tanulmányok megkezdéséhez szükséges tudnivalókról, a beiratkozásra 2019. augusztus 26. és augusztus 31. között, előre egyeztetett időpontban az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba várja a gólyákat.

Az adminisztrációs feladatokat követően a széleskörű kulturális programok és a várossal való ismerkedés mellett 2019. augusztus 30-án a gólyák egy különleges party-villamossal szelhetik át a várost. A felvételi események mentén szervezett programok nem titkolt célja, hogy az új hallgatók beilleszkedését maximálisan segítse. Ebből a célből jött létre az SZTE Felvettek honlapja is.

Azok számára, akik nem jelentkeztek a 2019-es általános felsőoktatási felvételi eljárás során; vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, a Szegedi Tudományegyetem pótfelvételit hirdet. A jelentkezéssel kapcsolatos részletes információk 2019. július 29-től érhetők el az SZTE Pótfelvételi oldalon. A pótfelvételire 2019. július 29. és augusztus 7. között lehet jelentkezni a felvi.hu oldalon.

Forrás: SZTE Sajtó/szegeder.hu

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Gyógykezelés után nem tért vissza a börtönbe

A férfit a rendőrség már másnap elfogta és előállította. A járási ügyészség fogolyszökés bűntette miatt emelt vádat, és indítványozta, hogy a férfival szemben a bíróság a bűnösség beismerése esetére további 30 nap elzárást szabjon ki – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Gyógykezelés után nem tért vissza a börtönbe

A férfit a rendőrség már másnap elfogta és előállította. A járási ügyészség fogolyszökés bűntette miatt emelt vádat, és indítványozta, hogy a férfival szemben a bíróság a bűnösség beismerése esetére további 30 nap elzárást szabjon ki – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

Tovább olvasom »