A nap témája: A Fidesz kiterjeszti a választási törvényt az „álcivil szervezetekre”

Magyarország függetlenségét minden eszközzel meg kell óvni, a külföldi befolyásszerzési kísérleteket pedig meg kell akadályozni” – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában utalva.

Az MTI szemléje szerint a műsorban a frakcióvezető megismételte, amit Esztergomban mondott, hogy az őszi ülésszakban a kormány úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot nyújtana be, ami azon politikusok, pártok, civil szervezetek és médiaszolgáltatók ellen irányulhat, akik külföldi finanszírozásból szereznek támogatást.

Kocsis Máté szerint a választási törvény kiterjesztéséről van szó, miután a „nem pártként induló szervezetek szerint rájuk nem vonatkoznak a pártok gazdálkodását érintő jogszabályok, ami nyilván a hatályos jogszabályi környezet kijátszása”.

Az új törvény értelmében azokra az „álcivil szervezetekre”, amelyek választáson indulnak, ugyanazok a szabályok vonatkoznának elszámolás, működés, elfogadható finanszírozás terén, mint a pártokra.

Brüsszel nem fogja jól fogadni a törvényjavaslatot, mert folyamatosan politikai alapon támadják Magyarországot, mondta Kocsis, hozzátéve, hogy sérelmezik, hogy miközben a

„Magyarországnak járó pénzeket nem adják meg, addig a baloldali szervezeteknek, médiafelületeknek öntik a pénzt. Ez nem fair és nem az európai működési szabályoknak megfelelő”.

David Pressman amerikai nagykövet a törvénytervezetről azt mondta, nagyon veszélyes azt sugallni, hogy a magyarországi politikát külföldi hatalmak akarják befolyásolni, vagy hogy invázió volna, miközben mindezt a magyarok véleménynyilvánítási jogának, lehetőségeinek a szűkítésére használnák fel. Ugyanakkor bízik abban, hogy nem kerül olyan tartalmú törvényjavaslat a parlament elé, ami az első híradások alapján sejthető.

(Fotó: Kocsis Máté és Farkas Éva, Makó polgármestere/Farkas Éva Erzsébet Facebook oldala)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Települési elismerést kapott a Földeák Polgárőr Egyesület

Az önkormányzat képviselő-testülete a Falunapot megnyitó ünnepi ülésén ,,Földeákért” címet adományozott a Földeák Polgárőr Egyesület részére. A kitüntetéssel járó, külön erre az alkalomra készített díszoklevelet és emlékplakettet Vas Tibor, az egyesület elnöke vette át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink