A nap témája: A Fidesz-kormány újraindíthatja a letelepedési kötvényprogramot

A Belügyminisztérium kedd éjjel tette közzé a készülő idegenrendészeti törvény tervezetét, és ebben a 174 oldalas munkaanyagban elrejtve egy új, fizetős letelepedési kötvényprogramot is bemutat a Pintér Sándor vezette tárca – szúrta ki a Magyar Hang a parlament honlapján.

Ez a letelepedési program az EU-n és az EGT-n kívüli országok állampolgárainak szól, és 10 éves tartózkodási engedélyt ígér a vásárlóknak. A tehetős migránsok vízumigénylését is magába foglaló munkaanyag a szavak szintjén hangsúlyozza a tömeges bevándorlás elleni védelmet.

„Az újra növekvő migráció miatt idegenrendészeti szigorításra van szükség! Magyarország a magyaroké és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg”

– érvelnek a fideszes törvénytervezetben, amelyik „A harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról” névre hallgat.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor által benyújtott javaslat értelmében három módon kaphatják meg a tartózkodási engedélyt:

  • legalább 250 ezer euró értékben kell vásárolni egy a jegybank által akkreditált ingatlanalap befektetési jegyeiből,
  • legalább 500 ezer euró értékben kell tulajdonjogot szerezni egy tehermentes magyarországi ingatlanban, és azt legalább öt éven át meg is tartani, vagy
  • egymillió euró értékben szükséges adományt nyújtani valamelyik közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott magyar főiskolának vagy egyetemnek.

A lapnak nyilatkozó Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója szerint az új szisztéma jóval korrektebbnek tűnik, mint a korábbi, 2013-as, Rogán Antal-féle letelepedési kötvényprogram, amit sok kritika ért, és a jogász szerint a nemzeti érdek szempontjából káros volt. Akkoriban mintegy 20 ezer ember szerzett kötvényvásárlással letelepedési vagy tartózkodási engedélyt Magyarországon, és nagyjából 1,3 milliárd euró forgott a programban. Azonban a haszon zöme, közel 30 milliárd forint nem az államnál, hanem különféle, offshore hátterű, átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű közvetítő cégeknél kötött ki.

Most is nagy az esély, hogy „menet közben derülnek majd ki a turpisságok”

– árnyalta a képet az új letelepedési tervezetről.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Interaktív táblákkal gyarapodott a makói Návay iskola

Tegnap, Mikulás napján 10 darab okostáblát kapott a fenntartótól a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium, ezzel lényegében megközelítették a 100 százalékos ellátottságot. A jó hírről csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be.

Tovább »

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A legtöbb Spar sem nyit ki szenteste napján

A karácsonyi ünnepekre való nyugodt, békés odafigyelés érdekében a SPAR Magyarország december 24-én az INTERSPAR-okat és egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketeket kivéve zárva tartja saját üzemeltetésű üzleteinek jelentős részét.

Tovább olvasom »