A nap témája: A gyümölcsök drágulására hosszú távon is számíthatunk

Jelentősen csökkenő termőterületekkel, az intenzív ültetvények elterjedésével és a gyümölcsárak további erőteljes növekedésével kell számolni a következő években – áll a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményében.

A szakmai szervezet szerint az éghajlatváltozás miatt enyhébb telek a kártevők túlélésén túl korábban kipattanó rügyeket is hoznak, utóbbiak pedig különösen érzékenyek a tavaszi fagyokra.

„A gyümölcsösökben immár szinte minden évben előfordulnak súlyos fagykárok. Egyre több helyen évek óta gyakorlatilag a teljes termés elfagy”

– hangsúlyozzák.

Apáti Ferenc, a tanács elnöke szerint különösen a kajszibarack és az őszibarack van veszélyben, ha a következő években is az elmúlt évekhez hasonló tavaszi időjárás lesz, az akár a barackültetvények felének felszámolásához is vezethet. A hazai gyümölcsösök 12 százalékában pedig barackot termesztenek.

A hosszabb távú kilátásokat tovább rontja a hazai gyümölcsfaállomány kora: az ültetvények fáinak 41 százaléka idősebb 15 évesnél. Éppen ezért a gyümölcs-termőterületek nagysága a következő 4-5 évben jelentős, akár 20 százalékot is meghaladó csökkenést fog elszenvedni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Gyógykezelés után nem tért vissza a börtönbe

A férfit a rendőrség már másnap elfogta és előállította. A járási ügyészség fogolyszökés bűntette miatt emelt vádat, és indítványozta, hogy a férfival szemben a bíróság a bűnösség beismerése esetére további 30 nap elzárást szabjon ki – közölte a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A Spar sem teszi kötelezővé az oltást

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató SPAR Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, de arra buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint oltassa be magát – közölte a cég. Ugyanakkor minden működési területén kötelezővé teszi a munkavállalók számára a maszkhasználatot.

Tovább olvasom »