A nap témája: A gyümölcsök drágulására hosszú távon is számíthatunk

Jelentősen csökkenő termőterületekkel, az intenzív ültetvények elterjedésével és a gyümölcsárak további erőteljes növekedésével kell számolni a következő években – áll a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményében.

A szakmai szervezet szerint az éghajlatváltozás miatt enyhébb telek a kártevők túlélésén túl korábban kipattanó rügyeket is hoznak, utóbbiak pedig különösen érzékenyek a tavaszi fagyokra.

„A gyümölcsösökben immár szinte minden évben előfordulnak súlyos fagykárok. Egyre több helyen évek óta gyakorlatilag a teljes termés elfagy”

– hangsúlyozzák.

Apáti Ferenc, a tanács elnöke szerint különösen a kajszibarack és az őszibarack van veszélyben, ha a következő években is az elmúlt évekhez hasonló tavaszi időjárás lesz, az akár a barackültetvények felének felszámolásához is vezethet. A hazai gyümölcsösök 12 százalékában pedig barackot termesztenek.

A hosszabb távú kilátásokat tovább rontja a hazai gyümölcsfaállomány kora: az ültetvények fáinak 41 százaléka idősebb 15 évesnél. Éppen ezért a gyümölcs-termőterületek nagysága a következő 4-5 évben jelentős, akár 20 százalékot is meghaladó csökkenést fog elszenvedni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

73 éve született Rakovszky Zsuzsa, Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító; a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink