A nap témája: A hatóságok nem ellenőrzik soron kívül a hazánkba érkező ázsiai vendégmunkásokat

A Fidesz-kormány nem a magyar embereknek teremt jól megfizetett munkahelyeket, hanem ellenőrizetlen hátterű, ázsiai migránsmunkásoknak építtet veszélyes akkumulátorgyárakat – véli a Jobbik-Konzervatívok. Szerintük ez elfogadhatatlan, hogy Orbánék lecserélik a magyar lakosságot, és letörik a magyar béreket.

Nem csak munkaerőpiaci és kulturális, de nemzetbiztonsági kockázatot hordozhat az idegen vendégmunkások beáramlása. Sas Zoltán aggályosnak tartja, hogy ismeretlen hátterű vendégmunkások tömegével árasztják el hazánkat, ezért az alábbi kérdéseket tette fel Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek, akik a titkosszolgálatokért és a nemzetbiztonságért is felel:

  1. Ellenőrizik-e a titkosszolgálatok a Magyarországra dolgozni érkező külföldi állampolgárok előéletét, kiemelten a súlyos bűncselekmények korábbi elkövetését, illetve a terrorszervezetekkel való esetleges kapcsolatukat?
  2. Amennyiben igen, milyen módszerekkel?
  3. Amennyiben nem, tervezik-e, hogy bevezetik az ellenőrzéseket?
  4. Nem tartják-e aggályosnak nemzetbiztonsági szempontból azt, hogy a jövőben a hazánkban dolgozni szándékozó harmadik országból származó külföldi állampolgárok ellenőrzés nélküli belépjenek, és életvitelszerűen tartózkodjanak Magyarországon?

Rogán Antal kerülte a válaszadást, helyette Dömötör Csaba államtitkár válaszolt a kérdésekre:

,,Magyarországon a harmadik országbeli állampolgárok tartózkodási engedély birtokában végezhetnek munkát, […] az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság „regionális igazgatósága a tartózkodási engedély iránti kérelemről a közbiztonság és a nemzetbiztonság védelme érdekében meghatározott esetekben az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ és a Rendőrség véleményét kéri.

A véleménye kiállítása során az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági szempontokat érvényesít. A közrendi, közbiztonsági szempontokat a Rendőrség, a terrorelhárítási szempontokat a Terrorelhárítási Központ érvényesíti.

A válaszból kiderül, hogy csak meghatározott esetekben és külön kérésre rendelnek el nemzetbiztonsági átvilágítást a hazánkba érkező migránsmunkásoknál.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

91 éve hunyt el Ferenczi Sándor orvos, pszichoanalitikus, a magyar pszichoanalitikai iskola megteremtője.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink